feszültség

2020.01.14. 19:40

Lövöldözés miatt rövid időre lezárták a kartúmi repülőteret

A lövöldöző fegyveresek a hírszerzés volt dolgozói voltak, akiket feldühített felmondásuk határideje és mikéntje.

A szudáni hírszerzés (NISS) elbocsátott munkatársai Kartúmban a levegőbe lőttek tiltakozásul, amire válaszul nagy létszámban kivonultak a biztonsági erők. Emiatt egy időre lezárták Szudán légterét, valamint a főváros, Kartúm repülőterét.

A Reuters brit hírügynökség által idézett szemtanúk látták, amint felvonultatták az egyik legbefolyásosabb szudáni milícia, a Gyors Támogatási Erők (RSF) és a hadsereg katonáit Kartúmban, miután fegyveresek tüzet nyitottak az NISS székháza előtt.

Feiszál Mohamed Száleh tájékoztatási miniszter a televízióban elmondta, hogy a lövöldöző fegyveresek a hírszerzés volt dolgozói voltak, akiket feldühített felmondásuk határideje és mikéntje.

A hatóságok továbbra is igyekszenek meggyőzni a fellázadt egységeket, hogy adják át fegyvereiket – mondta a miniszter, aki szerint sebesülés nem történt.

Szudánban polgári vezetők és a katonaság felügyelte hároméves politikai átmeneti időszak van, amióta áprilisban megbuktatták Omar el-Besir elnököt.

Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, a katonai tanács helyettes vezetője és az RSF feje elmondta, hogy a lövöldözések mögött Száleh Gos, a szudáni hírszerzés egykori vezetője áll.

Dagalo közölte, hogy bár a keddi incidenst nem tekinti puccskísérletnek, semmilyen ilyen lépést nem fognak eltűrni.

Az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozó katonai vezetők szerint a tiltakozó megmozdulás miatt nincs veszélyben az ország biztonsága, „a helyzetet erő alkalmazása nélkül sikerült ellenőrzés alatt tartani”.

A hírszerzés reformja az Omar el-Besir távozásáért tüntetők egyik fő követelése volt. A menesztések a hírszerzés átalakításának keretében történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában