Román módi

2018.09.20. 18:51

Magyarellenes politikust nevezett ki a román kormány Maros megye prefektusának

A nacionalista nézeteiről ismert Mircea Dusa korábbi védelmi minisztert nevezte ki csütörtöki ülésén a román kormány a Székelyföld egy részét is magába foglaló Maros megye prefektusának.

A kormány honlapján megjelent közlemény szerint Mircea Dusa ideiglenes jelleggel tölti majd be a Maros megyei prefektusi tisztséget. A szociáldemokrata politikus szeptember 12-én mondott le a védelmi minisztériumban betöltött államtitkári tisztségről.

A kormány április végén mentette fel átmenetileg tisztségéből Lucian Goga korábbi Maros megyei prefektust. Azóta Nagy Zsigmond alprefektus látta el a prefektusi feladatokat a megyében.

Mircea Dusa korábban Maroshévíz polgármestere, Hargita megye prefektusa, 2004 és 2016 között Hargita megye egyetlen román nemzetiségű parlamenti képviselője, 2012-ben a parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter, később belügyminiszter, majd 2012 és 2015 között védelmi miniszter volt a Ponta-kormányban. Victor Ponta korábbi baloldali miniszterelnök többször is kormánya magyar ügyekben illetékes szakértőjének nevezte. Mircea Dusa korábban a székely szimbólumok elleni határozott fellépést és a román nemzeti jelleg székelyföldi megerősítését szorgalmazta.

A politikus törvénytervezetben kezdeményezte például, hogy fosszák meg a mandátumuktól a polgármestereket, ha megtagadják a román nemzeti zászló kitűzését vagy a nemzeti színű vállszalag viselését. 2015-ben kezdeményezésére katonai díszszemle keretében vontak fel egy 28 négyzetméteres román zászlót a 81 százalékban magyarok által lakott Csíkszeredában a megyei rendőrkapitányság előtt. Mircea Dusa kezdeményezésére fogadta el a román parlament azt a törvényt 2014-ben, amely kötelezővé teszi, hogy minden városban viselje az „1918. december 1.” nevet (az Erdély és Románia 1918-as egyesülését egyoldalúan kinyilvánító Gyulafehérvári Nagygyűlés dátuma) egy főút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában