Embert barátjáról

2019.06.17. 15:14

Magyargyűlölőnek tartott román tudósnak hálálkodott Lovász László

Ijesztő és megdöbbentő, hogy milyen figurának mondott köszönetet a Magyar Tudományos Akadémia nevében Lovász László. Ion Aurel Pop Mátyás királyt románnak mondja, a román centenáriumot meg nem ünneplő magyarokat pedig Romániából is kiutasítaná.

Sz. Á.

Kolozsváron személyesen mondott köszönetet a magyarokat gyűlölő Ion Aurel Pop román akadémiai elnöknek Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, amiért az kiállt a magyar kormánnyal szemben.

Ténylegesen az akadémiai kutatóhálózatok átalakításáról van szó, Lovász Lászlóék továbbra is ellenállnak a kormány terveinek, ez ügyben támogatja őket a román akadémia.

A kolozsvári egyetem szűkszavú tájékoztatása szerint a két intézményvezető találkozóján a két akadémia közötti együttműködésről, a meglévő megállapodások pozitív aspektusairól volt szó, illetve szó esett a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és magyar akadémia kapcsolatáról, Pop ugyanis a BBTE rektori tisztségét is betölti.

Mindezeken kívül Ion Aurel Pop az egyik leghírhedtebb magyargyűlölő intézményvezető, aki a legelképesztőbb történelmi sületlenségeket hangoztatja. Egyik kijelentésében például Mátyás királyt nemcsak románnak nevezi, hanem római származásúnak!

Mint fogalmazott: „Mátyás tudatában volt római örökségének és annak, hogy a rómaiaktól származik, ami aztán arra sarkalta, hogy parancsot adjon képzeletbeli és szellemes családfája megalkotására. A római Corvina családból származtatás nyilvánvaló hamisítás, de maga a római származás nem, mely – minden kétséget kizáró módon – apja nemzetségének román eredetéhez kötődik. Más szóval, ha a románok a rómaiaktól származnak – ami minden korabeli humanista számára köztudomású volt –, akkor a román eredetű király is szintén a rómaiaktól származott.”

Ion Aurel Pop sportot űz a magyarok sértegetéséből is. „Ha nem ismered el a nemzeti ünnepet, nem élhetsz ebben az országban” üzente Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek, amikor azt mondta: az erdélyi magyaroknak a „nagy egyesülés” centenáriumán nincs ünnepelni valójuk.

Ezen kívül Lovászi László támogatójáról az is kiderült, hogy a kommunista titkosszolgálat, a Securitate Emigránsellenes Brigádjának tagja volt, azaz önként együttműködött a Ceausescu-rezsimmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában