cancel culture

2021.06.05. 09:10

Már Fülöp herceg emlékét is eltörölnék a haladárok

Az egyetem Fülöp hercegre emlékezve egy e-mailt küldött dolgozóinak, melyhez egy fotót is mellékeltek az egyetem könyvtárának 2002-es megnyitó ünnepségéről, ahol a herceg is részt vett. Többen azonban kritizálták a megemlékezést, Fülöp „rasszista és szexista” megjegyzései miatt.

Queen Elizabeth II (C) and the Duke of Edinburgh (L) visit the round reading room of the Maughan Library, King's College, London 14 November 2002. The library, formerly the Public Record Office, is believed to be the largest university facility in Britain since World War II. Person at right is unidentified. AFP PHOTO WPA POOL/TOBY MELVILLE (Photo by TOBY MELVILLE / POOL WPA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Toby Melville

Fülöp herceg halála után a londoni King's College egyetem hírlevelében egy képet is küldött dolgozóinak, melyen a herceg látható az egyetem könyvtárának hivatalos megnyitóján 2002-ben. Mint írták, mivel az egész ország Fülöp hercegre emlékezik, úgy gondolták, a dolgozók szívesen látnák a képet a megnyitóról, amire néhány kolléga emlékezhet is – írja a V4NA.

Néhányan a személyzet progresszív (haladár) szellemiségű tagjai azonban kritizálni kezdték a megemlékezést Fülöp „rasszista és szexista” megjegyzései miatt. Az egyetem rasszizmus-ellenes csoportja szerint az e-mail kárt okozott a közösségnek emiatt.

Fülöp herceg még 1961-ben egyszer arról beszélt, hogy „a brit nők nem tudnak főzni”, 1986-ban, kínai útja során pedig azt mondta, hogy „vágott szeműek”.

Az egyetem végül bocsánatkérésre kényszerült, amit azonban többen egyszerűen „hülyeségnek” tartanak,

köztük James Cleverly konzervatív parlamenti képviselő.

This is just getting silly now. https://t.co/zGyH0MVDi7

„Az ironikus az, hogy ha az olyan emberek, mint Fülöp herceg, nem áldozták volna egész életüket a demokrácia és a szabadság védelmére, az egyetemi oktatók most nem élhetnének a szabadsággal, hogy olyan embereket támadjanak, mint ő”, fogalmazott Toby Young, a Free Speech Union szólásszabadságért dolgozó egyesület társalapítója.

Sir John Hayes konzervatív képviselő szerint pedig az egyetem ezzel csak a szólásszabadságot korlátozta.

Borítókép: Az egyetem könyvtárának 2002-es megnyitó ünnepsége a királyi párral

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában