gyilkos hőség

2018.08.06. 17:14

Már hat áldozata van a forróságnak Spanyolországban

Volt olyan város, ahol szombaton 46,6 fokot mértek.

Spanyolországban a hétvégén hárman vesztették életüket a hőség miatt – közölték az illetékes helyi hatóságok hétfőn; ezzel hatra nőtt az idei első kánikulai időszak halálos áldozatainak száma a dél-európai országban.

Az újabb áldozatok közül két férfi a katalóniai Tarragona városának egyik kórházában hunyt el még szombaton. Egy 81 éves férfi pedig a délnyugat-spanyolországi lévő Miajadas településen kapott hőgutát vasárnap.

Spanyolországban múlt szerdán kezdődött az idei nyár első nagy, szinte az egész országot érintő kánikulája, amely a hétvégén tetőzött. A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) előrejelzése szerint a hőmérséklet hétfőn kezd lassan és fokozatosan csökkeni az ország nagyobb részén, és a hét első napjára már sehol nem adták a legmagasabb fokozatú, vörös színnel jelzett hőségriasztást.

Eszerint az ország középső részén és a fővárosban 39 Celsius-fokos csúcshőmérsékletre lehet számítani. A legmelegebb az ország dél-nyugati részében várható 40-42 fok körüli maximális hőséggel.

Új országos melegrekord idén eddig még nem született. Ebben a kánikulai időszakban a legmagasabb hőmérsékletet, 46,6 fokot, szombaton mérték az andalúziai El Granado településen Huelva városának közelében.

Viszont több helyi hőmérsékleti rekord is megdőlt: például a portugál határ közelében fekvő Badajozban, ahol 46 fok volt múlt szombaton, 0,5 fokkal több mint az eddig legmagasabb hőmérséklet, amit tavaly nyáron mértek ott.

Barcelonában pedig a múlt éjjel mérték az eddigi legmagasabb éjszakai hőmérsékletet, 29,8 fokot, vagyis ennél nem ment lejjebb a hőmérséklet a városban még éjszaka sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában