Ország-világ

2020.07.27. 11:57

Marx Kommunista Kiáltványából idézett a New York-i főpolgármester

Marxot idézte interjújában Bill de Blasio. Bár a város utcáit még a tüntetők uralják és az üzleti szektor még nem állt fel a járvány után, a főpolgármester elmondta, ez nem is prioritás, mert az államnak a munkásosztályt kell támogatnia, nem a burzsoáziát.

New York városa az első között csökkentette a rendőrség költségvetését, amikor anarchikussá váltak a BLM-tüntetések – írja a V4NA hírügynökség. A városi tanács már július elején 1 milliárd dollárral megvágta a rendfenntartók pénzügyi keretét és azóta is folyamatosak az utcai zavargások, újabb és újabb videók érkeznek a rendőrautókat rongáló tömegről.

Azonban nem ez a város egyetlen problémája. A koronavírus járvány térdre kényszerítette a vállalati szektort is, amely azóta sem tudott teljesen talpra állni, de a New York-i polgármester, Bill de Blasio nyíltan kijelentette, hogy nem is szándékozik tenni az ügy érdekében.

A WNYC közrádiónak adott interjújában elmondta, hogy a vállalati szektor és az „elit” kérdései nem élveznek nála prioritást, és

hozzátette: „túl nagy a kísértés, hogy most Karl Marxot idézzem. Van egy híres idézet, mely szerint az állam a burzsoázia végrehajtó bizottsága”. De Blasio kijelentette, hogy a Kommunista Kiáltványból idézett részlet fiatalkora óta rezonál vele.

Jelezte, hogy ő a munkásosztály érdekeit kívánja szem előtt tartani, és hogy a polgármestereknek nem lenne szabad túlságosan bevonniuk magukat az üzleti szektor érdekvédelmébe.

Bill de Blasio, New York főpolgármestere
Fotó: Bryan R. Smith / AFP

Kijelentései azonnali felháborodást váltottak ki az üzleti szektor képviselőitől. Az Együttműködés New York Városáért üzleti együttműködést segítő társaság elnöke, Kathy Wylde kijelentette, hogy a felvetés, hogy az üzleti szektor nem képviseli a munkásosztályt, egyszerűen pontatlan. Jay Martin a Közlakhatás-fejlesztő Program igazgatója pedig nyersen konstatálta, hogy de Blasio semmit nem tett azért, hogy az emberek életkörülményei javuljanak.

„Marxista utópiákról beszél és démonizálja a vállalatokat, amik fizetik a progresszív projektjeit, amíg számos választópolgára meleg víz nélkül él az inkompetenciája miatt”

– fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában