veszély

2020.03.31. 09:50

Másodszor is fellázadtak az Iszlám Állam volt harcosai a börtönben

Hétfőn este újra fellázadtak a rabok abban a szíriai börtönben, amelyben vasárnap éjjel is összecsaptak az őrökkel.

A börtönben – amelyet a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felügyel – az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet több ezer – különböző nemzetiségű – tagját tartják fogva. Vasárnapi hír szerint közülük 12-en megszöktek, ám ezt hétfőn reggel Kino Gabriel SDF-szóvivő közleményben tagadta.

Az Egyesült Államok vezette terroristaellenes nemzetközi koalíció harci repülőket küldött a börtön fölé, hogy világító bombákat dobjanak le.

Gabriel hangsúlyozta, hogy végül senkinek sem sikerült megszöknie, a fogvatartási központban „teljes mértékben urai a helyzetnek”.

Ennek ellenére hétfőn este ismét lázadásról érkezett hír, mi több, fegyverropogásról.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy egyelőre nem tudni, vajon a koronavírus-járvány miatti félelem vezérli-e a rabokat, hogy kitörjenek a börtönből. A kurdok uralta északkelet-szíriai területről ez idáig nincsenek hivatalos adatok fertőzöttekről.

A kurd hatóságok kéttucatnyi börtönt felügyelnek, amelyekben az Iszlám Állam mintegy 10 ezer volt harcosát tartják fogva, köztük kétezer külföldit. Utóbbiak körében 800 európai van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában