Ország-világ

2020.10.27. 09:40

Matolcsy György: új korszak jön az emberiség történetében, Eurázsia kora

Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik, amelynek előretörését a koronavírus-járvány is felgyorsítja – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Budapest Eurázsia Fórum 2020 című, online konferencián kedden.

A XXI. század fő jellemzője, hogy hosszú távú fenntarthatóságra van szükség a geopolitikák és a pénzügyi rendszerek területén is, és úgy vélte, „újabb 400-500 éves időszak elején járunk”, miután lezárul az atlanti időszak – jelentette ki.

A jegybankelnök a Magyar Nemzet tudósítása szerint azt is elmondta, hogy

a jelenlegi Covid-járvány felgyorsítja ezt a folyamatot: eurázsiai szolidaritásra van szükség, melyben Kínára jelentős szerep hárul egy kelet-nyugati, új geopolitikai egyensúly kialakításában.

Minden ország kockázatokkal és egyben új lehetőségekkel néz szembe a jelenlegi válság során. Ez egyúttal a jelenlegi, 20-as évtized jellemzője: hasonló változásoknak lehetünk tanúi, mint a múlt század 40-es és 70-es éveiben – tette hozzá.

A múlt század első felében nem volt meg a fenntarthatóság: akkor világháborúk következtek, majd később, a 70-es években az olajválságok jellemezték a fenntarthatóság hiányát. Ma az új, fontos kincs, ami akkor az olaj volt: az információ, és erre kell épülnie az új, fenntartható korszaknak – jegyezte meg a Nemzeti Bank elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában