Járvány

2020.02.16. 09:31

Megállíthatatlan a fertőzés a Diamond Princess fedélzetén

A japán egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 70 új fertőzöttet regisztráltak az előző naphoz képest.

Large-sized buses leave Daikoku Futo Wharf where the Diamond Princess stays in Yokohama, Kanagwa Prefecture Feb. 15, 2020, amid the outbreak of a new coronavirus in Japan. The virus-hit cruise ship accounted for 218 people who have been infected with the disease. The number of the patients who have been infected with a new coronavirus COVID-19 has reached to 66,492and the death toll has been confirmed 1,523 so far as of February 15th in China. As the outbreak continues to spread outside China, the World Health Organization (WHO) declared the new coronavirus a Global Health Emergency on Jan 31st. ( The Yomiuri Shimbun )

Forrás: AFP / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun

Fotó: Kunihiko Miura

„A jelen pillanatig 1219 ember szűrését végeztük el, és 355 esetben lett a lelet pozitív” – jelentette be Kato Katszunobo az NHK japán közszolgálati televízió reggeli műsorában, hozzátéve, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodik. A tengerjárót azt követően vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült: elkapta a vírust. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.

A Westerdam üdülőhajó fedélzeten is további vizsgálatokat rendeltek el

További vizsgálatokat végeznek a Kambodzsában két nappal ezelőtt kikötött Westerdam üdülőhajó fedélzeten maradt utasainál és személyzeténél, mert a hajót elhagyó egyik amerikai utasnál utólag elvégzett vizsgálat alapján feltételezik, hogy a Hongkongból indult óceánjárón mégis jelen lehetett a leginkább Kínát sújtó fertőzés.

A 83 éves nő pénteken elhagyhatta az amerikai hajót, és 145 másik utassal együtt még aznap Malajziába repült. Kuala Lumpurban azonban megmutatkoztak nála a kór tünetei, kórházba szállították, elkülönítették, állapota stabil. Férjénél nem mutatták ki a fertőzés jeleit, de őt is megfigyelik.

A turistahajón vasárnapra 236 utas és 747 fős személyzet maradt.

A Westerdam pénteken kötött ki Kampongszom kikötővárosban, miután utasai két hetet töltöttek a hajó fedélzetén, és öt ország elutasította fogadását a COVID-19 néven emlegetett koronavírus-fertőzéstől tartva. A hajó a parttól távolabb horgonyzott le, és kambodzsai szakemberek mintát vettek azoktól, akik gyanús tünetet mutattak, majd az egészségügyi minisztérium közölte, hogy senki sem hordozza a COVID-19 vírusát, ezért engedélyt adtak a fedélzeten lévőknek a kiszállásra.

A tartományi kormányzat azonban a Kuala Lumpur-i fejleményeket követően közölte, hogy egyelőre senki sem hagyhatja el hajót, a távozás előtt újból megmérik testhőmérsékletüket is.

Közben Kínában harmadik napja csökken az új megbetegedések száma. Szombaton 2009 új beteget jegyeztek fel, amivel az összes fertőzött száma 68 500-ra emelkedett. Szombaton 142 ember halt bele a betegségbe, így az összes halálos áldozat száma 1665-re nőtt. A gyógyultak száma 9419-re emelkedett. A járvány Kínában továbbra is a kórokozó kiindulópontjának számító Hupej tartományban terjed a leginkább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában