Járvány

2021.01.12. 06:17

Meghosszabbítják a korlátozások többségét Lengyelországban

Lengyelországban január végéig meghosszabbítják a járványintézkedések többségét, megkezdődik viszont január 18-tól a hagyományos oktatás visszaállítása, először az általános iskolák 1-3. osztályainak diákjai térnek vissza a tantermekbe – jelentette be hétfőn Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

A járványhelyzet értékelése nem vezet egyértelmű következtetésekre, Európa szerte ugyanis emelkednek a fertőzöttségi adatok, Lengyelországban viszont a helyzet meglehetősen stabil, a fertőzések és a halálozások nem növekednek dinamikusan, a járványkórházi ágyak és a lélegeztetőgépek kevesebb mint 50 százaléka foglalt mondta sajtóértekezletén Niedzielski az óvatos nyitást indokolva.

A december végétől érvényes, január 17-e után is meghosszabbítandó korlátozások értelmében Lengyelországban zárva vannak a bevásárlóközpontokban működő, nem alapvető életszükségleteket kielégítő üzletek, a szállodák, az éttermek, nem működhetnek a sípályák. Zárva tartanak a kulturális és sportintézmények is. Korlátozták a tömegközlekedésben, a boltokban, a templomokban tartózkodók számát. Ötnél többen sehol nem gyűlhetnek össze.

Lengyelországban az általános és a középiskolákban a tanévet hagyományos oktatással kezdték el, a távoktatás fokozatosan, október közepétől indult újra. A tantermekbe való visszatérést egészségügyi szabályokhoz kötik.

Hétfőn megkezdődött a lengyelországi tanárok önkéntes és ingyenes vírustesztelése, amelyre mintegy 190 ezren jelentkeztek. A tanárok emellett a rendfenntartó erőkkel együtt elsőbbséget élveznek majd a vakcinálási programban, az egészségügyi dolgozók és az idősebb emberek után oltják be majd őket, bejelentések szerint a második negyedévben.

Hétfőig 220 ezer egészségügyi dolgozót vakcináltak. Egyelőre összesen 1 millió 51 ezer vakcinaadag érkezett Lengyelországba, e hét végéig tervek szerint több mint 450 ezer embert oltanak be. Március végéig mintegy 3 millió ember beoltható. Az összes vakcinálásra jogosult lengyel mintegy 30 millió ember beoltásához szükséges anyagot az év végéig szállíthatják az európai uniós vakcinabeszerzési program keretében mondta hétfő délelőtt Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője.

A Dziennik Gazeta Prawna lengyel gadzasági napilapban hétfőn közölt felmérés szerint a lengyelek 68 százaléka akarja beoltatni magát, míg novemberben csak 43 százalékról volt szó. A 60-69 év felettiek közül 81 százalékos a magukat beoltatni szándékozók aránya.

A lap kommentárja szerint a hajlandóság növekedésére hatott a vakcinálási folyamat elindítása, valamint az a botrány is, amelyet Lengyelországban egyes közéleti személyiségek soron kívüli beoltása váltott ki múlt héten. Az ügy paradox módon „arról győzhette meg a tétovázókat, hogy a vakcina egy igényelt, ritka holmi” írják a kommentárban.

A varsói orvostudományi egyetemen végzett jogosulatlan oltásokért felelős cég elnöke, valamint az egyetem kancellárja már múlt héten lemondott. Niedzielski hétfőn közölte: az egyetem kötelékében működő oltó cégre pénzbírságot szabnak ki. A miniszter lemondásra szólította fel az egyetem rektorát, a beoltott mintegy kétszáz hírességnek pedig azt javasolta: jogosulatlan beoltásukat váltsák ki azzal, hogy önkéntes ápolónak jelentkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában