hatékonyabb határvédelem

2018.07.18. 18:40

Megkezdheti munkáját az Európai Határ- és Parti Őrség Macedóniában

Az Európai Határ- és Parti Őrség operatív közreműködéséről állapodott meg az Európai Unió Macedóniával – közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja szerdán.

Avramopulosz brüsszeli tájékoztatóján elmondta, a megállapodás a hatálybalépését követően lehetővé teszi, hogy az európai határvédelmi ügynökség (Frontex) keretein belül működő, megerősített ügynökség operatív tevékenységeket végezhessen és csapatokat küldhessen Macedónia EU-val határos régióiba, közös műveleteket hajtson végre Macedóniával és annak területén belül, különösen a hirtelen bekövetkező migrációs kihívások esetén.

Kiemelte, hogy

a megállapodás lehetővé teszi az ügynökség számára, hogy hatékonyabban tudjon fellépni az EU közvetlen szomszédságában, gyorsan reagáljon a migrációs kihívásokra és megvédje határait.

Az uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a többi nyugat-balkáni partnerrel folytatott, folyamatban lévő tárgyalások is hasonló eredménnyel zárulhatnak.

A bizottság tájékoztatása szerint ez a második olyan jogi megállapodás, amely az Európai Unió és nyugat-balkáni partnerei közötti tárgyalások eredményeképpen jött létre, az Albániával 2018 februárjában aláírt megállapodást követően. 2018 áprilisában technikai szinten megállapodás született Montenegróval a jogállási megállapodás tervezetéről, és folynak a tárgyalások Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával is – közölték.

Az Európai Határ- és Parti Őrség feladatai között szerepel a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti. Részt vesz az illegálisan érkezett migránsok származási országukba való visszaküldésében, de nem vállal szerepet a tagországok közötti visszaküldési mechanizmusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában