Út a Fekete kőhöz

2018.08.19. 11:14

Megkezdődött a hagyományos mekkai zarándoklat

Becslések szerint idén kétmillió ember vesz részt a haddzson, amely az iszlám egyik alappillére, és minden olyan hívő muszlim számára az életben legalább egyszer kötelező, aki fizikailag képes arra, hogy végigjárja a zarándoklatot.

Mekka, 2018. augusztus 17. Muzulmán zarándokok imádkoznak a Nagy Mecset közepén álló Kába-szentélyt körüljárva a szaúd-arábiai Mekkában 2018. augusztus 16-án, három nappal az éves mekkai zarándoklat, a háddzs kezdete elõtt. Az iszlám vallás minden muzulmán számára elõírja, hogy legalább egyszer elzarándokoljon a Mohamed próféta szülõvárosában õrzött Kába-szentélyhez. (MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Ilyenkor a zarándokok az óramutató járásával ellentétes irányban hétszer kerülik meg a mekkai nagymecsetben lévő Kábát, amelyet Isten házának tartanak, és falában található a muszlimok legszentebb ereklyéje, a fekete kő, amely a szó szoros és átvitt értelmében is a vallás sarokköve. Az épület keleti sarkába ékelődik, és ennek irányába imádkoznak a muszlimok naponta öt alkalommal.

A Kába megkerülése után megteszik azt az utat a ma a mecseten belül található két domb között, melyet annak idején a hagyomány szerint Ibrahim felesége, Hádzsar is megtett. Hétfőn az Arafát-hegyhez vonulnak, ahol hitük szerint Mohamed próféta utoljára vezetett imádságot.

Ez után a Mekkától mintegy öt kilométerre fekvő Minában jelképesen megkövezik az ördögöt,

ahogyan Ibrahim is megkövezte a három oszlopot annak jelképeként, hogy ellenáll a kísértésnek. Ezt azért tette, hogy Isten a parancsa ellenére megkímélje Ismáelt. A zsidó-keresztény hagyomány szerint Ábrahámnak Izsákot kell feláldoznia Isten parancsára, de a muszlim hagyományok szerint Isten Ismáel megölését parancsolja meg Ibrahimnak, majd végül megkegyelmez nekik.

Az ördög megkövezése után, az újrakezdés jelképeként a zarándokok leborotválják a hajukat, és a haddzsot az áldozati ünnep, az íd el-adha zárja, amikor ünnepélyesen állatot vágnak, és a húst rászorulóknak adják.

Borítókép: Muzulmán zarándokok imádkoznak a Nagy Mecset közepén álló Kába-szentélyt körüljárva a szaúd-arábiai Mekkában 2018. augusztus 16-án, három nappal az éves mekkai zarándoklat, a háddzs kezdete előtt. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában