Ország-világ

2021.01.21. 19:06

Megkezdődött az uniós tagállamai vezetők járványkezeléssel kapcsolatos videókonferenciája

Egyre több uniós tagország panaszkodik az oltóanyag-ellátás akadozására és Orbán Viktor is azt az álláspontot képviseli, hogy fel kell gyorsítani az európai emberek beoltását biztonságos, hatékony, engedélyezett vakcinákkal.

Megkezdődött szerda délután az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciája, melynek középpontjában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll.

A tanácskozáson többek között szó esik az Európai Bizottság által lekötött oltóanyagok széles körű bevezetéséről, valamint a vírus terjedésének visszaszorítását célzó eszközök alkalmazásáról.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: egyre több uniós tagország panaszkodik az oltóanyag-ellátás akadozására.

Az uniós csúcson Orbán Viktor is azt az álláspontot képviseli, hogy fel kell gyorsítani az európai emberek beoltását biztonságos, hatékony, engedélyezett vakcinákkal. Magyarország azonban nem vár Brüsszelre; már folynak a tárgyalások több vakcina előállítójával, és így – az EU-ban elsőként – küszöbön áll a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik-V vakcina magyarországi felhasználása – mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: biztatóan haladnak a tárgyalások és a hatósági vizsgálatok a kínai oltóanyag beszerzése ügyében is. Csak a biztonságos és hatékony vakcinák tömeges alkalmazásával kerülhet sor a járvány miatti korlátozások feloldására belátható időn belül – mondta a sajtófőnök az online uniós csúcstalálkozó megkezdése után.

Információk szerint elhúzódó vita várható arról, hogy egyes tagállamok a nem feltétlenül szükséges országok közötti utazások szigorú korlátozásának, vagy akár tiltásának uniós szintű bevezetését javasolják. Több tagállam, valamint az Európai Bizottság azonban a polgárok szabad mozgásának fenntartása mellett érvelnek majd.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek hétfőn küldött meghívólevelében a legsürgetőbb kérdések között az oltási kampányok folytatását említette. Utalt arra, hogy az oltások felgyorsításának elsődlegesnek kell lennie az egész unióban. Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megvitatják majd a beoltást igazoló oltási könyv közös bevezetésének lehetőségét, és azt, hogy mely esetekben és körülmények között lehetne használni a vakcinaútlevélnek is nevezett igazolást.

Az Európai Tanács legutóbbi, decemberi ülésén a vezetők fontosnak nevezték a vakcinák időben történő bevezetését és elosztását annak érdekében, hogy az oltóanyagok időben és koordinált módon váljanak elérhetővé az Európai Unió egészében.

A koronavírus elleni oltás december 27-én kezdődött meg az EU egészében. Noha az unió eredeti tervei szerint az oltóanyagokat egyidejűleg és azonos feltételek mellett szállítják valamennyi tagállamba, több tagállam panaszkodott arra, hogy az ellátás akadozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában