szavaznak majd

2021.01.19. 20:41

Megkezdődött Joe Biden jelöltjeinek meghallgatása az amerikai szenátusban

Meghallgatják a pénzügyminiszteri, a külügyi, a védelmi és a belbiztonsági, valamint a nemzeti hírszerzési igazgatói tisztségre esélyes személyeket.

Megkezdődött a Joe Biden megválasztott amerikai elnök által egyes kulcsfontosságú kormányzati tisztségekre jelölt személyek meghallgatása kedden a szenátus illetékes bizottságaiban.

A washingtoni törvényhozás felsőházában meghallgatják a pénzügyminiszteri posztra jelölt Janet Yellent, a külügyi, a védelmi és a belbiztonsági tárca vezetését várhatóan átvevő Antony Blinkent, valamint a nemzeti hírszerzési igazgatói tisztségre esélyes Avril Hainest.

A szenátus hírszerzési bizottságában Avril Haines közölte, hogy elsődleges fontosságúnak tartja a védekezést a kínai és más külföldi titkosszolgálati és befolyásolási műveletek ellen.

Leszögezte, az amerikai hírszerzési szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetőjeként a bizalom helyreállításán dolgozna, és mindig beszámolna az igazságról a döntéshozóknak, akkor is, ha az esetleg kényelmetlen.

Haines „rendkívül nyugtalanítónak” nevezte a kongresszus épületének január 6-i ostromát, és hozzátette, noha a fenyegetést jelentő hazai csoportokkal a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium foglalkozik elsősorban, a DNI támogató szerepet játszana a veszély pontos felmérésében.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatóhelyettese kiemelte továbbá, hogy szerinte a hírszerzési munkában nincsen semmi helye a politikának.

Alejandro Mayorkas a belbiztonsági bizottság ülésén „borzasztónak” nevezte a Capitolium ostromát, és rámutatott, hogy a hatóságoknak van mit tanulniuk a történtekből. Ígéretet tett arra, hogy amennyiben jóváhagyják kinevezését, mindent el fog követni annak érdekében, hogy ilyen események ne történhessenek meg még egyszer.

Az egykori szövetségi ügyész lenne az első latino származású és egyben az első bevándorló a belügyi tárca élén.

Janet Yellen a pénzügyi bizottság előtti felszólalásában arról számolt be, hogy mihamarabb segítséget kívánnak nyújtani a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai által érintettek számára, nem várhatóak a közeljövőben adóemelések.

Emellett elmondta, hogy az amerikai szankciós politika felülvizsgálatát tervezi, ugyanis biztosra szeretne menni, hogy a korlátozásokat egy stratégia mentén, megfelelő módon alkalmazzák.

Aláhúzta: véleménye szerint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni fellépés leghatékonyabb módja az együttműködés a szövetségesekkel.

Kitért arra is, hogy a klímaváltozás „egzisztenciális fenyegetés” az amerikai gazdaságra nézve, ezért ki fog nevezni valakit a minisztériumon belül a cselekvés összehangolására.

Az alkotmányos előírások értelmében a kinevezéseket a szenátus plenáris ülése szavazza meg a szakbizottsági jóváhagyást követően.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a mostani jelöltek kinevezése még Biden szerdai beiktatásáig megtörténik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában