Fotó: AFP

Megnyerte a bizalmi szavazást Theresa May

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök megnyerte a saját pártja által ellene kezdeményezett, szerda este megtartott bizalmi szavazást.

A kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt zömmel a tory alsóházi frakció keményvonalas Brexit-táborának képviselői kezdeményezték. Ez a frakciócsoport rendkívül elégedetlen a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről elért megállapodással, és a csoport vezetői már hetekkel ezelőtt jelezték, hogy elindult a bizalmatlansági indítvány szervezése.

Sir Graham Brady, az alsóházi tory frakció illetékes testületének elnöke szerda reggel jelentette be, hogy összegyűlt a bizalmi szavazás kiírásához szükséges számú képviselői beadvány. Brady szerda estére ki is írta a voksolást.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a miniszterelnök elleni bizalmi szavazáshoz az szükséges, hogy a tory frakció legalább 15 százaléka – a jelenlegi létszám alapján 48 képviselő – csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Brady a kétórás voksolási procedúra és a szavazatok összeszámlálása után, szerdán késő este bejelentette, hogy a 317 fős tory frakció tagjai közül 200-an szavaztak bizalmat a kormányfőnek, 117-en viszont a bizalmatlansági indítványra voksoltak.

A bizalmi szavazás kimenetelének eldöntéséhez a frakció egyszerű többségének kellett egységesen voksolnia.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint Theresa May ellen a következő tizenkét hónapban a párton belül nem lehet újabb bizalmi szavazást kezdeményezni.

Ha Theresa May elveszítette volna a szerdai bizalmi szavazást, távoznia kellett volna a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is. Ebben az esetben az utódválasztási versenyben sem indulhatott volna, bár az utód megválasztásáig ügyvezető minőségben a kormányfői tisztségben maradhatott volna.

A szavazás eredményének ismertetése után, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt elmondott rövid nyilatkozatában Theresa May kijelentette, hogy hálás az eredményért, „jelentősnek” nevezte ugyanakkor az ellene voksoló tory képviselők számát. Kijelentette azonban, hogy az ő érveiket is meghallgatta.

Közölte: csütörtökön részt vesz az Európai Unió csúcsértekezletén, ahol jogi és politikai biztosítékokat fog kérni azoknak az aggályoknak az elsimítására, amelyeket a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás kapcsán az egyezmény egyes tartalmi elemeit kifogásoló képviselők felvetettek.

Külön kiemelte ezek közül a Brexit-megállapodás legvitatottabb elemét, az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülésére kidolgozott tartalékmegoldást.
A keményvonalas tory Brexit-tábor ezt elfogadhatatlannak tartja. E megoldás lényege ugyanis az, hogy egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között abban az esetben, ha a Brexit jövő márciusra várható dátuma után kezdődő, 2020 december végéig tartó átmeneti időszak lejártáig nem jön létre az EU-val olyan átfogó kereskedelmi megállapodás, amely önmagában feleslegessé tenné a fizikai ellenőrzés visszaállítását Írország és Észak-Írország 499 kilométeres határán.

Az ellenzők azzal az érvvel vetik ezt el, hogy meghatározott végdátum híján az Egyesült Királyság véglegesen „beragadhat” egy vámuniós mechanizmusba az EU-val még a Brexit után is.
A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak kedden kellett volna szavaznia, de Theresa May előző nap elhalasztotta a voksolást, éppen azért, mert a tartalékmegoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása. May e döntése viszont további heves indulatokat kavart a konzervatív frakcióban, és valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy szerdára összegyűlt a bizalmi szavazás kiírásához szükséges számú képviselői beadvány.

Theresa May valószínűleg a szavazás megnyerése ellenére nem tölti ki teljesen kormányfői mandátumát.

A szerda esti szavazás előtt tartott frakcióülésen több résztvevő egybehangzó beszámolója szerint ugyanis kijelentette: amint végigvitte rendezett módon az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból, félreáll, és lehetővé teszi új konzervatív vezető megválasztását még a következő parlamenti választások előtt.

May azonban a beszámolók szerint kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy mikorra tervezi távozását a Konzervatív Párt éléről.

Theresa May tavaly áprilisban teljesen váratlanul előrehozott parlamenti választásokat írt ki, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a Brexit-tárgyalássorozatot az Európai Unióval.

A tavaly júniusban megtartott választáson azonban a Konzervatív Párt meglehetősen csekély, 17 fős addigi alsóházi többségét is elveszítette, és jelenleg a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) eseti külső támogatásával tud csak többséget biztosítani törvényjavaslataihoz.

A tavalyi választási kudarc óta prominens tory képviselők és politikai elemzők részéről sokszor elhangzott az a vélemény, amely szerint nehezen elképzelhető, hogy a Konzervatív Párt hajlandó lenne a 2022-ben esedékes következő parlamenti választás kampányát is Theresa May vezetésével megvívni.

Borítókép: Theresa May

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Süssünk Borbás Marcsival!
Árammal működő szeretet
Magányos? Depressziós? Már gyártják a hűséges barátot
büntetés / 6 órája
Három meccsre eltiltják Király Gábort
A Magyar Labdarúgó Szövetség döntése egy szombati incidens után született.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH VINCÉNÉ szül. Czöndör Magdolna életének 83. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. március 21-én az ostffyasszonyfai temetőben 11 órakor lesz. Előtte gyászmise 10 óra 15 perckor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon osztoznak. A gyászoló család Ostffyasszonyfa, Sárvár
A gyászoló család fájdalomtól megtört szívvel tudatja, hogy KISS JÓZSEF életének 60. évében elhunyt. Végső nyugalomra helyezése március 22-én, pénteken 14 órakor lesz Nárai temetőjében. Egyben köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik az utolsó útjára elkísérik, bánatunkban bármely módon osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését a temetőben. Gyászoló szerettei
"Önzetlen szíved úgy kapott vigaszt, hogy bennünk láttad meg az új tavaszt. Szívünkben örök szépséget hagytál, még utolszor is ránk mosolyogtál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PETHŐ FERENCNÉ szül.: Marsai Mária 76 éves korában elhunyt. Szeretett halottunk hamvaitól 2019. március 22-én 12 óra 30 perckor veszünk végső búcsút az alsósági temetőben. Lelki üdvéért a gyászmise előtte 12 óra 45 perckor lesz az alsósági katolikus templomban. A gyászoló család
"Búcsúzom tőletek, nekem így már könnyebb, értem néhanapján ejtsetek egy könnyet." Fájó szívvel tudatjuk, hogy LENDVAI TIBORNÉ (Rózsa Mariska) Vasvár, Újlaki úti lakos életének 94. évében örökre megpihent. Búcsúztatása 2019. 03. 22-én 11.30-kor lesz a vasvári temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik a szertartáson részt vesznek, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY IMRE életének 67. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2019. március 22-én lesz a 15.30-kor kezdődő gyászmise után a csényei új temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Megtört szívvel, de Isten akaratát elfogadva tudatjuk, hogy NAGY MIKLÓS életének 72. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2019. március 21-én, csütörtökön, a 10 órai gyászmisét követően 10.45-kor lesz a hosszúperesztegi alsó temetőben. Gyászoló család Hosszúpereszteg, Szombathely, Bögöt
"Az élet elmúlik, de az emlékek élnek. S míg élünk őrizzük őket." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SOMLAI LÁSZLÓ volt egyházasrádóci lakos 69. évében megpihent. Szeretett halottunktól 2019. március 22-én 15.30-kor a rádóckölkedi temetőben veszünk búcsút. Előtte gyászmise Egyházasrádócon 14.45-kor a katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és bánatunkban együttéreznek velünk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Tisztelettel mondunk köszönetet mindazoknak, akik PISKOR KÁROLY elhunytával bármely módon részvétüket kinyilvánították. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, nagymamánk, dédink GRÓF LAJOSNÉ szül. Török Etelka 86. életévében megtért szeretett párjához. Temetése március 22-én, pénteken 15 órakor a hegyfalui temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Külön köszönet a Celldömölki Kórház Krónikus Belgyógyászat II. osztály valamennyi dolgozójának. Gyászoló családja
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAPP FERENCNÉ szül. Zsoldos Izabella 81 éves korában örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2019. március 21-én, csütörtökön 14 órakor lesz a szalafői temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ŐRI JÓZSEFNÉ szül. Karvalics Erzsébet életének 83. évében megpihent. Temetése 2019. március 21-én, 13.15-kor lesz a sárvári városi temetőben. Gyászmise aznap 12.30-kor a gércei katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban osztoznak. Gyászoló család
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él." Fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ KATALIN tanárnő 77 éves korában elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2019. március 22-én 11 órakor lesz a vásárosmiskei temetőben. Gyászoló család
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ SÁNDORNÉ szül. Szabadi Margit 2019. március 17-én, életének 75. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk búcsúztatója 2019. március 23-án 14 órakor lesz a celldömölki új temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló fiai, menyei és unokái
"Olyan csend van így nélküled, mióta elmentél, itthagytál bennünket. Lélekben Te továbbra is itt leszel velünk, mert örökké szeretünk, el nem feledünk. Mit értünk tettél, mindent köszönünk." szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, szeretett nagymamánk, anyósom CSISZÁR ANTALNÉ szül.: Pálmai Piroska 96. évében 2019. március 12-én elhunyt. Szeretett halottunktól a Jáki úti temető ravatalozójában veszünk végső búcsút, majd helyezzük a temető sírkertjébe férje mellé végső nyughelyére 2019. március 22-én 14.45-kor. Gyászmise lelki üdvéért 2019. március 22-én 9.45-kor lesz a Szent Márton templomban. Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik mély együttérzésüket, részvétüket irántunk bármilyen formában kifejezték. Minden külön értesítés helyett. Sárika, Tamás gyermekei Juditka, Gyurika unokái Miklós vője
"Egy márciusi napon életed véget ért, Bánatot hagytál ránk, örökre elmentél. Emléked itt marad örökre velünk, Amíg élünk, te is élsz velünk." Emlékezünk SIMON FERENCNÉ szül: Szabó Erzsébet halála 5. évfordulóján. Szerető családod
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, Nyugalmadat ne zavarja senki." Emlékezünk MEGYERI TIBOR halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
„Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, Nem haltál meg, csak álmodni mentél. Szívünkben itt él emléked örökre, Ha látni akarunk, felnézünk az égre. A csillagok útján utazol tovább, Ott várj ránk, ha a mi időnk lejár.” Fájó szívvel emlékezünk GALAVITS LÁSZLÓ halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
"Megpihen a dolgos jó apai szív, Áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, Bánatos családnak most az őrangyala." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy MÉSZÁROS FERENC volt sorokpolányi lakos 2019. március 10-én rövid szenvedés után életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvait 2019. március 22-én, pénteken 12.15-kor helyezzük örök nyugalomra Szombathelyen a Jáki úti temetőben. Az engesztelő szentmise 2019. március 22-én 8.30-kor Szombathely-Szőlős Jézus Szíve templomban lesz. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalunkban osztoznak. Gyászoló család
"Bíztunk az életbe, hittünk a gyógyulásban, de ha már abban nem legalább a csodában. Csoda volt, hogy éltél s minket szerettél, csoda volt ahogy az életért küzdöttél. ... Számunkra Te sosem leszel halott, szívünkben örökké élni fogsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FENYVESI LÁSZLÓNÉ szül.: Monek Emőke életének 82. évében hosszantartó súlyos betegségben elhunyt. Szeretett halottunk hamvait március 22-én, pénteki napon 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a répcelaki temetőben. Búcsúztatása a Római Katolikus Egyház szertartása szerint. Gyászmise aznap 13 óra 30 perces kezdettel a répcelaki Szent István király templomban. Minden egyéb értesítés helyett. A gyászoló család
Toroczkai László / 7 órája
A harmadik lehetőség
TK
kárt okozhattak volna / 7 órája
Veszélyes fákat kellett kivágni Kőszegen
BTK
Készülhetünk a cserére / 7 órája
Nem mindegy, hogy reggel vagy este ülünk inkább autóba
Lakosi Gabriella
Nagy diadal / 8 órája
A parádézó Körmend kiütötte az éllovast
Tóth Judit
Érkeznek a receptek / 8 órája
Olvasóink örülnek a készülő új szakácskönyvnek
MW
kosárlabda / 8 órája
Kecskeméten nyert a Falco KC gárdája
Tóth Gábor