Járvány

2021.03.08. 14:03

Megnyíltak Angliában az iskolák

Kéthavi távoktatás után megnyíltak hétfőn az általános és a középiskolák Angliában. Ezzel egy időben életbe lépett az a kormányrendelet, amelynek értelmében az Angliában élőknek írásban indokolniuk kell utazásuk célját, ha külföldre akarnak utazni.

A brit kormány február 22-én ismertette a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lépésenkénti enyhítésére, a gazdaság és a társadalmi élet újraindítására kidolgozott, négy nyitási szakaszból álló intézkedési tervét.

Ennek első komoly lépéseként indulhatott meg hétfőn a tanítás az összes angliai iskolában, és mostantól szabadtéri iskolai rendezvényeket, sportfoglalkozásokat is lehet tartani.

A középiskolás diákokat az első két hétben összesen három, a későbbiekben hetente egy vagy két koronavírus-szűrésnek kell alávetni, bár az iskoláknak ehhez a szülők írásos beleegyezését is kérniük kell.

Az első három szűrést az iskolákban végzik, utána ellátják a diákokat az otthon elvégezhető gyorstesztekhez szükséges eszközökkel.

A középiskolákban maszkok viselésére is kérik a diákokat, de ez nem kötelező.

Az általános iskolákban nem kell tesztelni a gyerekeket, és maszkok viselését sem kérik a diákoktól.

Az iskolák megnyitását a nagy-britanniai járványhelyzet igen jelentős javulása tette lehetővé. A koronavírus-járvány harmadik hullámának januári tetőzése óta hetente 30-40 százalékkal csökken a naponta kimutatott új fertőzések, a Covid-19 betegség miatt kórházi kezelésre szorulók és a Covid-19 okozta halálozások száma.

A koronavírus-járvány terjedési dinamikáját mérő R reprodukciós mutató is hetek óta a kritikus 1-es szint alatt jár: jelenleg országos átlagban 0,7-0,9 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz koronavírus-fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány terjedése e jelzőszám szerint is lassul.

Brit közegészségügyi szakértők várakozása szerint nem kizárható, hogy az iskolák megnyitásával az R mutató 1 fölé emelkedik. A szakemberek egybehangzóan kiemelik ugyanakkor azt is, hogy ennek már nincs olyan jelentősége, mint a járvány korábbi szakaszaiban. Az adatok ugyanis immár egyértelműen mutatják, hogy a lendületes nagy-britanniai oltási kampány hatására megszakadt a koronavírus-fertőzések, valamint a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a halálozások számának változása közötti korábbi egyenes összefüggés.

Ezt mutatja, hogy a legveszélyeztetettebb idős korosztályban – amelynek tagjai a legnagyobb arányban részesültek a koronavírus elleni oltásban – gyorsabban csökken a Covid-19 okozta halálozások száma, mint a fiatalabb, kisebb arányban oltott lakossági csoportokban.

Az R mutató nem is szerepel abban a kritériumrendszerben, amelyet a brit kormány a nyitási menetrend végrehajtásához állított össze.

E menetrend öthetente számol a korlátozások újabb és újabb, egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén június 21-re irányozza elő az összes korlátozás feloldását.

Hétfőn azonban még életbe lépett egy újabb korlátozás: a brit közlekedési minisztérium rendelete alapján az Angliából külföldre utazni szándékozóknak mostantól írásban kell indokolniuk utazásuk célját.

A külföldön feltűnő új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozása végett Angliából már jó ideje csak nagyon kevés számú, nyomós indokkal lehet külföldre utazni.

A hétfőn életbe lépett rendelet alapján ezeket az indokokat egy online űrlapon, írásban kell rögzíteni az utazás megkezdése előtt. Ennek elmulasztása 200 font – 85 ezer forint – pénzbírság kiszabásával járhat.

Az űrlap kitöltésének kötelme az Angliában élő külföldiekre is vonatkozik.

A brit kormány nyitási menetrendje május 17-re tűzi ki az utazási korlátozások feloldását a járványügyi feltételek teljesülése esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában