7-es cikkely

2020.01.16. 13:59

Megszavazta a Magyarországot elmarasztaló állásfoglalását az EP

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványát.

Az Európai Parlament szerdai ülésén vitázott a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről – számol be a PestiSrácok.

A vitát követő csütörtöki szavazáson 446 szavazattal, 178 ellenében, és 41 tartózkodás mellett elfogadott, nem kötelező érvényű határozatában az EP elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a bevándorlók és menekültek helyzete miatt fejezte ki aggodalmát. Magyarul, Magyarországot azért támadják az EP balliberális-bevándorláspárti erői, mert a migrációs válság kezdete óta következetesen ellenáll a magyar kormány a kötelező betelepítési kvótának – részletezi a lap.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője korábban arról beszélt: a parlamenti vita és a szavazás célja az, hogy a jogállamisági eljárásban érintett területeket az EP – jogellenes módon – kiterjessze – emlékeztet a portál.

Szomorú, hogy a szerdai vita során a Momentum volt az, aki a legerőszakosabban támadta hazánkat és a magyar kormányt, és radikális internacionalistához méltó módon elmarasztalta a 7-es cikkely szerinti eljárást, mert az szerintük nem hatékony, vagyis az zavarja őket, hogy nem büntetik elég keményen Magyarországot – értékeli a történteket a PestiSrácok.

A magyar kormány rombolja az EU egységét, tíz éve lopja az uniós pénzeket és építi le a jogállamiságot. Az EU eddig nem tett valós lépéseket, hogy lebontsa azt, hogy iskolák, kórházak és munkahelyek helyett a forrásokat a saját hatalmuk kiépítésére használják. Az eljárás, amiről beszélünk, egyáltalán nem pacifikálta a magyar kormányt, sőt az EU minden, következmények nélküli lépését bátorításnak tekinti

– idézték Donáth Anna, a Momentum képviselőjének szavait.

A nagyobbik magyar kormánypárt, a Fidesz EP-képviselője, Hidvéghi Balázs a szavazás után újságíróknak kifejtette:

az EP állásfoglalásának elfogadása a bevándorláspárti erők „újabb nyomásgyakorlási akciója” Magyarországra, együttműködésben a különböző Soros-szervezetek embereivel és szervezeteivel, akik sorozatban gyártják a lejárató anyagokat. A magyar EP-képviselő szerint a jogállamiság kérdése „csak fedősztori”, valójában Magyarország a továbbra is erős bevándorláspárti erőkkel áll politikai vitában. Ezek az erők folyamatosan nyomás alatt kívánják tartani Magyarországot azért, hogy engedjen a témát alapvetően meghatározó kérdésben, a bevándorlás kezelésében

- írja a V4NA.

Az EP fideszes alelnöke, Járóka Lívia a szerdai vita kapcsán kijelentette:

a jogállamiság helyzetének vitatása Magyarországon egy boszorkányüldözés, amiben csak vádak hangzanak el, a tények nem érdekelnek senkit. A roma származású EP-képviselő szerint „az agresszív politikai támadásokkal szemben nem lehet vitába szállni, ezt az ország megtanulta a kommunizmus alatt”.

Lengyelországot az igazságszolgáltatási rendszer 2016 óta tartó reformja miatt támadja az EP-képviselők egy része, kettős mércét alkalmazva. A Mateusz Morawiecki vezette lengyel kormány célja, hogy hatékonyabbá tegyék az igazságszolgáltatást, felszámolják a korrupciót és eltüntessék a kommunizmus maradványait a rendszerből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában