életben vannak

2018.07.02. 19:16

Megtalálták a kilenc napja elveszett diákcsoportot

Élve találtak meg hétfőn Thaiföldön 12 diákot és fociedzőjüket, akiknek kilenc napja nyoma veszett a félig elárasztott, észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben - közölte Csiang Rai tartomány kormányzója.

Family members celebrate while camping out near Than Luang cave following news all members of children's football team and their coach were alive in the cave at Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district of Chiang Rai province late July 2, 2018. Twelve boys and their football coach trapped in a flooded Thai cave for nine days were "found safe" late July 2, in a miracle rescue after days of painstaking searching by divers. / AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA

Narongsak Osottanakorn újságíróknak elmondta: a thaiföldi haditengerészet különleges alakulata találta meg az eltűnteket, akik mindannyian „életjeleket mutatnak”.

A tizenhárom fős csoport június 23-án tűnt el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben.

Keresésükre nemzetközi erőfeszítések indultak. A 11 és 16 év közötti gyerekek és 25 éves edzőjük egy áradást követően rekedtek a földalatti járatrendszerben.

„Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. (...) A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból és aztán kihozzuk őket”

- tette hozzá Narongsak, hangsúlyozva, hogy a veszély még nem múlt el.

A csoporthoz búvároknak sikerült időközben eljutniuk, miközben más mentőegységek a víz kiszivattyúzásán fáradoznak.

A mentést végző alakulat által – helyi idő szerint kedd reggel – közzétett ötperces videón a focimezekbe öltözött fiatalokat és edzőjüket lehetett látni, ahogy egy vízszint fölött lévő barlangcsarnokban gubbasztottak a szárazon, és egy fénycsóva világítja meg arcukat. A felvételen a mentőalakulat egyik tagja angolul így biztatja egyiküket: „Nagyon erős vagy”.

A családok kitörő örömmel fogadták a híreket.

Narongsak korábban elmondta, hogy az eltűnteket 300-400 méterre attól a helytől találták meg, ahol eredetileg sejtették őket.

A kormányzó szerint az orvosok most megvizsgálják a gyerekeket, hogy jó egészségben vannak-e, gondjukat viselik, míg elegendő erejük lesz önmaguktól mozogni, s csak ezt követően veszik fontolóra, hogy kihozzák őket.

Borítókép: mosolygó családtagok, mikor meghallották az örömhírt

AFP PHOTO / Lillian Suwanrumpha

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában