Diplomácia

2018.02.14. 12:29

Megvan, ki lehet az új budapesti amerikai nagykövet

Donald Trump amerikai elnök David B. Cornstein New York-i üzletembert készül az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének jelölni. A hír a washingtoni Fehér Ház honlapján jelent meg.

Forrás: Youtube

A 888.hu hírportál értesülése szerint a jelölt Orbán Viktor néhai tanácsadójának, Arthur Finkelsteinnek a barátja. A portál felidézi: amikor Cornstein tizenhat évvel ezelőtt New York-i számvevői pozícióra hajtott, Donald Trump és Arthur Finkelstein együtt támogatta őt ebben a törekvésében.

A jelölést kommentálva azt is megjegyzik, szerintük

Donald Trump nem „egy hivatásos demokráciaféltőt küld Budapestre”,  amivel újabb „pofont kapott a hazai ellenzék, ugyanis véget érni látszik a goodfriendi örökség”.

David Cornstein 78 éves New York-i üzletember, ékszerkereskedő. Nagyszülei apai ágon Oroszországból, anyai ágon pedig Magyarországról emigráltak az USA-ba.

A Fehér Ház közleménye szerint Cornstein jelenleg a Pinnacle Advisors cég elnöke, korábban pedig vezető tisztségeket töltött be a Nasdaq amerikai részvénytőzsdén dollármilliárdos értékben jegyzett Finlay Enterprise vállalatnál.

A New Yorkban született Cornstein korábban a New York City Off-Track Betting Corporation lóverseny-fogadásszervező vállalat elnöke volt, alelnökként szolgált a város gazdaságfejlesztési társaságánál.

Az üzletember New York Állam Olimpiai Bizottságának elnökeként, illetve a Battery Park városi tanácsának tagjaként is tevékenykedett, valamint a Jacob Javits Development Corporationnál is dolgozott.

A Fehér Ház közlése szerint Cornsteint a kemoterápiás kezelésekre szakosodott Chemotherapy Foundation és a cukorbetegekkel foglalkozó Juvenile Diabetes Foundation alapítvány korábban az év emberének választotta.

Alapfokú diplomáját a Lafayette College-ben, MBA mesterképzését a New York University-n szerezte.

Borítókép: David B. Cornstein egy 2013-as felvételen

Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában