bűvös számok

2018.07.25. 22:05

Megvannak a felsőoktatási ponthatárok

Bódis József oktatási államtitkár imponáló számnak nevezte, hogy a 100 ezernél több felvételiző közül több mint 75 ezren jártak sikerrel.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi pontszámokat szerda este a fővárosban, ezzel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára.

Bódis József oktatási államtitkár a fővárosban tartott Pont Ott Parti helyszínén újságíróknak imponáló számnak nevezte, hogy a 100 ezernél több felvételiző közül több mint 75 ezren jártak sikerrel.

Az elmúlt évek pályaorientációjának sikereként említette, hogy a preferált szakokon a jelentkezők és a felvettek száma is emelkedett.

Bódis József reményét fejezte ki, hogy a hazai felsőoktatási rendszer és annak minden intézménye szolgálni tudja a fiatalok által megálmodott célokat, illetve az elérésüket, utalva arra, akik most nem nyertek felvételt, jelentkezhetnek a pótfelvételire, illetve sok más lehetőségük is van arra, hogy bejussanak az egyetemi világba.

Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az adatokat ismertetve arról beszélt, minimális a tavalyihoz képest a változás az érettségizők számában, de 2015-höz képest csökkenés mutatkozik. Mint mondta, 107 ezer 695-en jelentkeztek idén a felsőoktatásba, közülük 75 ezer 230-an nyertek felvételt, szemben az előző évi 72 ezer 641-gyel; megemlítette, hogy növekedett a felvételizők száma, pedig ez „nem a demográfiai változásokból következett”.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára és Bódis József, az Emberi Erõforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára (b-j) a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen a Rio Budapest szórakozóhelyen 2018. július 25-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Utalt rá: a megmérettetésen sikerrel részt vevők zöme az alapképzésben, nappali szakos képzésben kezdheti meg tanulmányait.

Horváth Zita örömteli fejleményként említette, hogy több olyan területen nőtt a jelentkezők száma, ahol a munkaerőpiac a mainál több szakembert igényel, ide sorolva a mérnök-, az informatikus-, a gépészmérnök-, a programtervező informatikus-, a gazdasági informatikus-, a villamosmérnök-, az általánosorvos-, valamint a gyógypedagógus- és a tanárképzést.

Megjegyezte: a jelentkezések számával párhuzamosan a felvettek aránya is emelkedett ezeken a területeken.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke – emlékeztetve arra, hogy az idei volt a második olyan felvételi, amelyet kizárólag elektronikus formában bonyolítottak le – megemlítette, hogy a fiatalok nagy hajlandóságot mutatnak e megoldás iránt, amit az is jelez, hogy 76 százalékuk az ügyfélkapun keresztül intézte felvételi ügyeit.

Az eljárás során 460 ezer oldalnyi dokumentumot dolgoztak fel, a felvi.hu oldal látogatottsága elérte a 44 milliót, több tízezer ügyben fordultak a fiatalok a hivatalhoz.

Gloviczki Zoltán emlékeztetett arra: a felvételizők augusztus 5-ig, elektronikus formában kapják meg a hivatalos eredményt, fellebbezni 30 napon belül lehet, ugyanakkor a jogszabályok változása miatt idén ez nehezebb és felelősségteljesebb lesz, hiszen a másodfokú elbírálás nem hivatalukhoz tartozik, hanem a jogorvoslathoz közigazgatási pert kell indítani.

Hozzátette: július 27-től érhetők el a felvi.hu-n a pótfelvételi-meghirdetések, ahol azok pályázhatnak, akik nem vettek részt a most záruló eljárásban, vagy annak során nem nyertek felvételt, ebben a körben is kizárólag elektronikus úton, egyetlen helyre lehet jelentkezni.

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-értesítést is kapnak az eredményekről, amelyek az e-felvételiben is megnézhetők a ponthatárok közzététele után.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában