Ország-világ

2019.05.28. 23:10

Merénylet készülhetett több magas rangú tisztviselő ellen Indonéziában

A nemzetbiztonsági és a tengerészeti miniszter, egy különleges biztonsági tanácsadó, illetve a hírszerzési hivatal vezetőjének meggyilkolására készültek.

Tito Karnavian országos rendőrfőnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tervezett merénylet részletei őrizetbe vett lázadók kihallgatásakor derültek ki. Karnavian közölte továbbá, hogy a merénylők a nemzetbiztonsági miniszter, a tengerészeti miniszter, egy különleges biztonsági tanácsadó, illetve a hírszerzési hivatal vezetőjének meggyilkolására készültek.

A helyi rendőrség hétfőn jelentette be, hogy őrizetbe vettek hat embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet terveztek négy magas rangú tisztviselő ellen a múlt heti zavargások káoszában.

Múlt héten kedden, az április 17-i elnökválasztási eredmények bejelentése után – miszerint újraválasztották Joko Widodo elnököt – az indonéz fővárosban tüntetések kezdődtek. Az eleinte békés megmozdulások azonban hamar erőszakba torkolltak. A tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket.

A zavargások a választásokon alulmaradt Prabowo Subianto tábornok hívei és a biztonsági erők között törtek ki, az összecsapásokban nyolc ember meghalt és több százan megsebesültek.

A rendőrség szerint a múlt heti zavargásokat előre eltervezték. Az újraválasztott államfő, Joko Widodo elnök határozottan elítélte a rendbontást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában