Ország-világ

2020.07.01. 12:17

Migrációs válsághelyzetet hirdetett Észak-Macedónia

Az ország északi és déli határszakaszán jelentősen növekedett az illegális bevándorlók száma.

Ismét migrációs válsághelyzetet hirdetett az észak-macedón kormány az ország északi és déli határszakaszán az illegális bevándorlók számának jelentős növekedése miatt – közölte a Vesti.mk.

A szkopjei kormány döntése értelmében a 30 napos válsághelyzet július 2-án kezdődik, és akárhányszor meghosszabbítható. Ezzel egy időben újra feláll a válságkezelő központ, amelynek feladata, hogy kidolgozza, hogyan akadályozhatók meg az illegális határátlépések.

Rendkívüli állapotot és válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek illegális bevándorlók. Később ezt évente, félévente hosszabbították, és még az idei év márciusában is érvényben volt, ám a koronavírus-járvány miatt minden ilyen intézkedést hatályon kívül helyeztek.

A válsághelyzet azt jelenti, hogy a rendőrség és a katonaság azonnal reagálhat, amennyiben tömegesen jelennének meg illegális bevándorlók valamely határszakaszon.

A macedón határ védelmét az Európai Unió országai is segítik.

A 2015-ös migránsválság idején mintegy egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon. A balkáni országok 2016 márciusában zárták le határaikat a Görögország felől érkező migránsok előtt, akik Nyugat-Európába tartottak. Ennek ellenére a hivatalos adatok szerint továbbra is évente több ezren lépik át a határt illegálisan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában