oltásellenesség

2021.09.14. 16:33

Náci egyenruhában tüntettek a korlátozások ellen Hollandiában

A hollandiai Urk település önkormányzata felháborodással reagált azokra a interneten megosztott képekre, amelyeken mintegy tíz fiatal vélhetően a járványügyi intézkedések ellen tiltakozva, náci egyenruhában vonult végig hétfőn a mintegy 21 ezer lakost számláló kisváros utcáin – írta kedden NLTimes holland hírportál.

Az interneten látható fotókon az egyik fiatal csíkos rabruhát és Dávid-csillagot visel, miközben a többiek játékfegyverekkel a fejére céloznak.

– Ez a viselkedés nemcsak rendkívül kifogásolható és helytelen, hanem nagy társadalmi csoportokat is sért. Ezzel az ízléstelen akcióval ezek a fiatalok egyértelműen átléptek egy határt – áll az önkormányzat közleményében.

Cees van den Bos polgármester úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, megérti, hogy ezek a fiatalok hallatni akarták a hangjukat koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések hatásaival kapcsolatban, azonban teljességgel érthetetlen, miért ilyen módon tették. Nemcsak önkormányzatunk, hanem az egész település helyteleníti az ilyenfajta tiltakozást – tette hozzá.

A fiatalok még aznap este bocsánatot kértek akciójukért.

„Egyáltalán nem állt szándékunkban visszaidézni a második világháború emlékét” – írták levelükben, bár nem tisztázták, hogy mi volt az indíttatásuk. „Szeretnénk hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem vagyunk antiszemiták vagy náciszimpatizánsok, tetteinkért őszintén bocsánatot kérünk” – tették hozzá az NLTimes által is ismert levelükben.

Az illetékes ügyészség vizsgálja történt-e bűncselekmény.

Urkban januárban, a járványügyi intézkedések ellen tiltakozók felgyújtottak egy tesztközpontot,

míg márciusban a tiltás ellenére továbbra is templomba járó emberek egy csoportja újságírókat támadott meg. Hollandiában ezen a településen az egyik legalacsonyabb – csupán 23 százalék – a beoltottsági arány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában