őrizetben a legénység

2018.12.14. 17:55

Nagy mennyiségű kábítószert találtak egy szíriai hajón a görög hatóságok

Összesen nyolc konténer dupla fenekébe rejtve találtak drogot, kávé, fűszerek és faforgács rétegek között.

Több mint 100 millió euró (32,4 milliárd forint) értékű kábítószert talált a görög parti őrség egy Líbiába tartó szíriai hajón – közölte pénteken a parti őrség.

A hatóság emberei mintegy tíz tonna feldolgozott vadkendert és három millió szupererős Captagon amfetamin tablettát találtak a szíriai zászló alatt hajózó Noka teherhajón, amely az északnyugat-szíriai Latakiából tartott a líbiai Bengáziba, amikor a görög hatóságok december 5-én Kréta délkeleti partjánál feltartóztatták. A Nokát december 8-án a krétai Iráklio kikötőjébe kísérték, ahol kirakodták.

A görög hatóságok a teherhajót elkobozták, 11 fős legénységét pedig őrizetbe vették.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Szíria jelentős amfetamin-exportőrré és fogyasztóvá vált a polgárháború okozta trauma miatt, és az országban uralkodó instabilitás miatt a gyártók lehetőségei is megnőttek. A Captagon nevű dizájnerdrogot vagy harci drogot rendszeresen szedték az iraki és szíriai frontokon harcoló dzsihadisták. A damaszkuszi kormány jelenleg az ország nagy részét ellenőrzi, és a 2014 nyarán jelentős iraki és szíriai területeket meghódító Iszlám Állam terrorszervezet jelenleg közel áll a végső vereséghez Szíriában.

Szakértők szerint a Captagon egy felturbózott amfetamin, amely egyedülálló vegyi összetételéből adódóan sokkal gyorsabban képes erős pszichoaktív hatást kifejteni, mint a szokásos amfetaminok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában