családbarát kormány

2018.04.05. 06:35

Negyven Pest megyei településen javul az óvodai ellátás

A kormány több mint 7 milliárd forinttal támogatta a férőhelyek bővítését, tornatermek, udvarok felújítását.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta, a kormány Pest megye fejlesztését szolgáló programjának ötödik felhívására jelentős volt a túligénylés, így a tárca az eredeti támogatási keretösszeget 1,2 milliárd forinttal megemelte.

Ismertette: a felhívás fő célja a Pest megye területén található, férőhelyhiánnyal küzdő vagy elavult, esetleg leromlott műszaki állapotban lévő önkormányzati tulajdonú óvodák fejlesztése, megújítása és a szolgáltatások minőségének javítása.

Kifejtette: az óvodák férőhelyeinek fejlesztése és növelése a kormány családbarát intézkedéseinek részeként közvetlenül hozzájárul ahhoz is, hogy az édesanyák a jövőben még könnyebben egyeztethessék össze a gyermeknevelést a munkavállalással. A fejlesztések egyszerre szolgálják a gyermekvállalás feltételeinek javítását, a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését, és emellett a legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg a gyermekek számára.

Az államtitkár közölése szerint az igényelhető legmagasabb támogatási összeg 400 millió forint volt. A pályázati felhívásra 76 pályázat érkezett be. A jelentős túligényre és a megalapozott szükségletekre tekintettel az NGM az eredeti 6 milliárd forintos keretösszeget megemelte 1,2 milliárd forinttal.

A megemelt, 7,2 milliárd forint keretből 40 Pest megyei településen javul az óvodai ellátás. A támogatásnak köszönhetően előreláthatóan 742 új óvodai férőhely létesül 1697 négyzetméteren és 4041 férőhely újul meg, tehát összesen közel 4800 óvodai férőhelyet érinthet a fejlesztés. Ezen felül 26 óvodai tornaterem/tornaszoba építése vagy felújítása és 34 óvodai udvar fejlesztése is megvalósulhat a támogatás segítségével – tájékoztatott.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Pest megye most a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít – Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt -, ezért az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. Ennek ellensúlyozására a kormány a Pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire 2016 és 2021 között 80 milliárd forintos célzott, hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában