Fő a biztonság

2017.12.20. 06:34

Nem lesz dél-koreai-amerikai hadgyakorlat, amíg tart a téli olimpia

A phjongcshangi téli olimpiai játékok miatt szó lehet a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat elhalasztásáról, ha Észak-Korea felhagy a katonai provokációkkal - mondta el a szöuli elnöki hivatal egy név nélkül nyilatkozó illetékese szerdán.

A Kék Ház illetékese egy nappal azután erősítette meg ezt a lehetőséget, hogy Mun Dzse In államfő az NBC amerikai televíziónak úgy nyilatkozott, hogy javasolja a hadgyakorlat elhalasztását. A Kék Ház szerint az NBC félreértette Munt, amikor a gyakorlat lerövidítéséről tudósított; valójában halasztásról lehet szó.

„A halasztás csak az olimpiai játékok idejére vonatkozik, beleértve a paralimpiai játékokat is” – magyarázta az illetékes. A phjoncshangi olimpiát február 9. és 25. között tartják. A paralimpiai játékok pedig március 9-én kezdődnek és 18-ig tartanak majd.

Az elnök javaslatát több bírálat érte, mert a gyakorlat elhalasztása „rossz üzenetet” küldhet Phenjannak, és gyengítheti a dél-koreai-amerikai szövetséget. A Kék Ház szerint viszont csak így szavatolható az olimpiai játékok biztonsága, és a lépés a két ország közötti feszültség tartós enyhüléséhez is vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában