Járvány

2020.10.09. 06:39

Nem minden visszalépőnek kell most leérettségiznie

Nem muszáj most bepótolni az érettségit azoknak, akik tavasszal a járványhelyzet miatt visszaléptek a vizsgától. Aki még mindig fél az esetleges fertőzéstől, 2021 májusában is újra próbálkozhat – közölte az Emmi. A két hét múlva esedékes őszi érettségit normál menetrend szerint szervezik, de legfeljebb tízen lehetnek egy teremben, és a dolgozatokat is pihentetni fogják.

Közzétette az Oktatási Hivatal (OH) az idei őszi érettségire javasolt biztonsági óvintézkedéseket. Járvány ide vagy oda, most megtartják a szóbeli számonkéréseket is, de minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, és a szervezőknek mindent meg kell tenniük a csoportosulások elkerülése érdekében – értesült a Magyar Nemzet.

A vizsgák során védőmaszk viselése ajánlott, de nem kötelező.

A diákokat viszont úgy kell ültetni, hogy meglegyen köztük a másfél méter távolság, ennek érdekében

egyszerre legfeljebb tíz fő tartózkodhat egy osztályteremben.

Az ajánlás szerint az írásbelin felbontás előtt 24 órára el kell zárni a feladatlapokat. A dolgozatokat kezelő pedagógusok, vizsgaszervezők védőkesztyűt kapnak, hogy a tanulók elé kerülő feladatlapok biztonságosak legyenek. Az írásbeli dolgozatok beszedésekor fokozottan figyelni kell arra, hogy

mindig csak egy vizsgázó adja be a vizsgadolgozatát, a teremben addig a többi vizsgázónak a helyén kell várakoznia

– írja az OH. Hozzáteszik: a feladatlapokat beszedés után is elzárják, és pihentetik egy napig, mielőtt kijavítják. Annak érdekében, hogy a papírokat ne tapogassák össze, a javító tanároknak elektronikusan is eljuttathatók a dolgozatok, és az OH javaslata szerint ugyanígy érdemes eljárni akkor is, ha a diákok szeretnék megtekinteni a javítást.

Az OH arra kéri a szervezőket, hogy minden helyszínen gondoskodjanak legalább egy vizsgaterem és ennek megfelelő felügyelői létszám bevonásáról arra az esetre, ha valamelyik csoportot előre nem látott okok miatt két részre kellene bontani.

A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgadolgozat leadása után a vizsgázók ne csoportosuljanak, hanem a legrövidebb úton és idő alatt hagyják el a vizsga helyszínét, épületét – húzzák alá.

Aki beteg, hatósági karanténban van, vagy a belépéskor kötelező testhőmérséklet-méréskor kiderül, hogy lázas, nem vehet részt a vizsgán.

Akik tantermen kívüli digitális oktatásban vesznek részt, elmehetnek az érettségire, persze csak ha a fenti három kritérium nem érvényes rájuk.

Mint emlékezetes, tavasszal a járványhelyzetre való tekintettel szankció nélkül vissza lehetett lépni az érettségi vizsgától. Ezt nem sokan tették meg, de aki akkor halasztott, annak a mostani tanévben pótolnia kell a mulasztást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ezzel kapcsolatban azt közölte:

a már leadott érettségi jelentkezéseket (szeptember 7. volt a határidő) nem lehet a járvány miatt visszavonni, sem pedig módosítani, a kormány ugyanakkor gondolt azokra, akiknek tavasszal el kellett halasztaniuk a vizsgájukat.

Aki májusban visszalépett, de úgy érzi, mostanra sem lett jobb a járványhelyzet és még mindig nem mer nekivágni a próbatételnek, megteheti, hogy most sem megy el az érettségire.

Ha valaki nem jelenik meg a vizsgán, még nem veszíti el az ingyenes érettségi lehetőségét, hiszen a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályozás kimondja, hogy akik a 2019/2020. tanév május–júniusi vizsgaidőszakára térítésmentesen jelentkeztek, de a vizsgán a veszélyhelyzet miatt nem jelentek meg, a 2020/2021. tanév őszi vagy a tavaszi vizsgaidőszakában is térítésmentesen újra próbálkozhatnak – magyarázta a szaktárca.

Aki tavasszal levizsgázott ugyan, de valamelyik tárgyból ismétlő vizsgát szeretne tenni – mert mondjuk jobb jegyet szeretne –, szintén ingyen megteheti ezt, legkésőbb 2021 tavaszán.

Az őszi érettségi október 16-án kezdődik és november 27-ig tart. Hajnal Gabriellától, a Klebelsberg Központ elnökétől úgy tudjuk: a számonkérések alapvetően normál menetrend szerint zajlanak majd. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a nagy vizsgázói létszámú iskolákban tanítás nélküli munkanapokat is beiktatnak az érettségi idején azért, hogy elkerüljék a zsúfoltságot az épületekben és tartható legyen a védőtávolság.

A minisztérium összegzése szerint egyébként a köznevelésben eddig sikeresen zajlik a járványügyi védekezés, a tanévkezdés óta eltelt hónapban alacsony volt a fertőzések száma. A legfrissebb adatok szerint a több mint hatezer intézmény közül jelenleg 27 óvodában és 6 iskolában van érvényben rendkívüli szünet. Digitális munkarendben 5 teljes iskolában és további 103 intézményben egy-egy osztályban tanulnak – ismertették. Kiemelték: a tendencia kedvező, hiszen két hete csökken azon iskolák és osztályok száma, ahol alternatív munkarend elrendelésére volt szükség. A fiatalok körében csökkent a koronavírus-fertőzöttség mértéke: a 14 év alatti korosztálynál öt százalék alatti az arány.

Közeleg a középiskolai felvételi

Az érettségi mellett egy másik nagy megméretés is vár a diákokra a következő időszakban: hamarosan megkezdődik a középiskolai felvételi. A 2021-es tanévre képzést hirdető iskoláknak október 20-ig kell nyilvánosságra hozniuk a felvételi tájékoztatójukat. Az idei az első tanév, amikor a végzős általános iskolások továbbtanulási elképzeléseit kötelezően felmérik egy központi pályaorientációs teszttel, ezzel is megkönnyítve a megfelelő iskola kiválasztását. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte: megújították a szakképzésben elsajátítható alapszakmákat bemutató tájékoztató füzetet is, amelyet mintegy 150 ezer példányban juttattak el az általános iskolákba. A technikumok és szakképzők kínálatát tartalmazó, mintegy 120 oldalas anyag online is elérhető az Ikk.hu honlapon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában