egészségbiztosítás

2019.01.15. 06:04

Nem nehezítik tovább a fogamzásgátlók finanszírozását Amerikában

A Trump-kormány rendelkezését még novemberben fogadták el, most változott a helyzet.

A kaliforniai után újabb, ezúttal pennsylvaniai szövetségi bíró függesztette fel a Trump-kormány rendelkezését a fogamzásgátlók egészségbiztosítási finanszírozásának nehezítéséről az Egyesült Államokban, ezúttal az ország egész területére érvényesen.

Wendy Beetlestone szövetségi bíró a pennsylvaniai Philadelphiában – az állam beadványa nyomán – hétfőn este hozott döntést a minisztériumi rendelet felfüggesztéséről, egy nappal azt követően, hogy Kaliforniában Haywood Gilliam bíró hasonló döntést hozott 13 tagállam és a szövetségi főváros, Washington kérésére. Gilliam azonban csak a kérelmet benyújtó 13 államban és a fővárosban tette lehetővé a kormányzati rendelkezés életbe lépésének felfüggesztését.

Beetlestone bíró valamennyi államra kiterjedő döntést hozott. Azzal érvelt, hogy az egyes tagállamokban káros következményekkel járna a rendelkezés. Szerinte számos állampolgár elveszítené az egészségbiztosítását, és jóval nagyobb számban vennék igénybe a fogamzásgátlás államilag finanszírozott programját, ami megnövelné az állami kiadásokat.

A Trump-kormány illetékes minisztériuma, az egészségügyi és emberi erőforrások tárcája novemberben adta ki két rendeletének végleges változatát, amely megkönnyíti a munkaadók számára, hogy ne vállalják a dolgozóiknak fizetett egészségbiztosításban a fogamzásgátlók finanszírozását. Az első rendelkezés azon munkaadóknak teremtette meg ezt a lehetőséget, amelyek szigorúan vallásos meggyőződésük alapján nem támogatják a fogamzásgátlás egyik formáját sem. A második rendelkezés kiterjesztette ezt a lehetőséget a kisvállalkozásokra és a nem profitorientált szervezetekre.

Josh Shapiro, Pennsylvania főállamügyésze nyilatkozatban üdvözölte Wendy Beetlestone bíró döntését. „Győzelem ez a nők egészsége és pénzügyi függetlensége számára” – hangoztatta a főállamügyész.

Az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama idején megszavazott egészségbiztosítási törvény azt írja elő, hogy a születésszabályozással kapcsolatos valamennyi egészségügyi szolgáltatást pluszköltségek nélkül kell beilleszteni az adott személy egészségbiztosításába. Ezt sokan az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény egyik legfontosabb elemének tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában