kompromisszumra van szükség

2021.01.21. 06:46

Nem nő a minimálbér, ha a képviseletek bojkottálják a megállapodást

Hétfőn állapodhatnak meg a minimálbérekről a munkaadók és a szakszervezetek. Ha a szakszervezetek miatt nem jön létre az egyezség, akkor februártól sem változik a kötelező legkisebb bérek és a szociális juttatások összege.

Napokon belül rendeződhet a minimálbér és a garantált bérminimum februártól érvényes összege körül kialakult bizonytalanság – írja a Magyar Nemzet.

A munkáltatói és munkavállalói képviseletek tegnap arról döntöttek, hogy előkészítik a kompromisszumos megállapodás tervezetét, s amennyiben elfogadják annak tartalmát, hétfőn aláírják az egyezséget.

Ha a még hezitáló két szakszervezeti konföderáció nem írja alá a megállapodást, akkor változatlanul 161 ezer forint marad a minimálbér és 210 600 forint a bérminimum összege, amivel a legalacsonyabb keresetűek és a szociális juttatásokból élők kerülnének még nehezebb helyzetbe.

A tervek szerint februártól

  • négy százalékkal nőne a minimálbér és a garantált bérminimum. Előbbi így bruttó 164 700 forintra, utóbbi 219 ezer forintra emelkedne.
  • Júliusban egy százalékkal automatikusan tovább emelkedne a két összeg, amennyiben a szociális hozzájárulási adó (szocho) két százalékponttal csökkenne. A szocho újabb mérséklésére a 2016-os, több évre szóló bérmegállapodásban meghatározott feltételek szerint júliustól van lehetőség, ha a csökkentés feltételül szabott reálkereset-emelkedés megvalósul.
  • A képviseletek félévkor egyébként is áttekintik, a nemzetgazdaság helyzete milyen bérkiigazítást tenne lehetővé.
  • Rögzítenék, hogy a minimálbér összege alapján számolt szociális juttatásokból élők nem szenvedhetnek hátrányt az elhúzódó tárgyalások miatt, s visszamenőleg megkapnák az új összeg alapján számolt juttatásokat. Ehhez a kormány végrehajtaná a szükséges jogszabály-módosításokat.
  • A három szakszervezeti konföderáció közül a Munkástanácsok már korábban rábólintott a munkaadók egységes, tegnap már hivatalosan közölt javaslatára. Palkovics Imre, a konföderáció elnöke azt hangsúlyozta:

    ha nem fogadják el a munkaadói ajánlatot, akkor nem emelkednek a bérek, így reálértéken pont a legkisebb keresetűek járnának a legrosszabbul.

    Noha Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke korábban szintén rábólintott a négyszázalékos javaslatra, utóbb már nem tartotta elfogadhatónak az öt százaléknál kisebb emelést. A harmadik konföderáció, a Liga a minimálbért 168 ezer, a bérminimumot 220 ezer forintra kerekítené.

    Ha nem jön létre az egyezség, akkor éves szinten több tízezer forintos veszteség éri az érintett, mintegy egymillió munkavállalót. A szakszervezetek és a munkaadók minimálbér-ajánlata között pár száz forint az eltérés.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában