tönkrement a kémműhold

2018.01.09. 09:25

Nem sikerült pályára állítani a Zumát

Nem tudta pályára állítani a Zuma kódnevű amerikai kémműholdat az amerikai SpaceX magáncég hordozórakétája – közölte hétfőn este két amerikai tisztségviselő.

Az űreszközt a Falcon 9-es típusú hordozórakéta indította útnak a floridai Cape Canaveralnél lévő űrállomásról közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban. A műhold, amelyet a Northrop Grumman repülőgépgyártó és védelmi technológiával foglalkozó amerikai konszern gyártott, nem tudott elválni a hordozórakéta második fokozatától. Nevüket elhallgató nyilatkozók szerint a műhold darabokra esett szét, és a tengerbe zuhant.

A terv az volt, hogy a műholdat alacsony pályára állítják a Föld körül. A Falcon-9 visszatérő egysége nyolc perccel a felbocsátás után visszatért a Földre.

James Gleeson, a SpaceX szóvivője azt mondta, hogy az ilyen jellegű küldetésekről nem nyilatkoznak. A jelenlegi adatokból az olvasható ki, hogy a Falcon 9-es hordozórakéta rendben működött.

Az ügyben vizsgálat indult, de az előzetes felmérés szerint nincs jele szabotázsnak vagy külső beavatkozásnak.

A SpaceX az ilyen küldetésekkel újrahasznosítható rakéták fejlesztésén dolgozik, amelyek a cég szerint jelentősen csökkenthetik az űrutazások költségeit. Az amerikai magáncég az elmúlt évben két, katonai szempontból fontos és bizalmas szállítmányt bocsátott fel az amerikai kormány megbízásából. Májusban az NROL-76 hírszerzési műholdat indította útjára a Nemzeti Felderítő Hivatal számára, amely a kémkedés céljára használt műholdakat működteti. Szeptemberben pedig egy legénység nélküli X-37B űrhajót indítottak el az amerikai légierő megbízásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában