követendő áldozatvállalás

2018.10.29. 15:57

Németh Szilárd: a hadisírok emlékeztetnek arra, milyen törékeny a béke

A Honvédelmi Minisztérium pályázata révén a XVI. kerületi önkormányzat a lakókkal közösen felújított huszonegy első világháborús sírt.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Mohai Balázs

Németh Szilárd a Rákosszentmihályi temetőben a felújított első világháborús parcella avatásán kijelentette: a mi feladatunk, hogy minden erőnkkel, katonai erőnkkel törekedjünk ennek a békének a megőrzésére. A magyar kormány elkötelezett a katonahősök emlékének méltó megőrzése iránt – tette hozzá.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: hőseink kitartásából napjainkban is erőt meríthetünk a 21. század kihívásaihoz. Ehhez viszont ismerni kell történelmünket, múltunkat. Az emlékezés itt kezdődik, a hősi halott katonák sírjainál – fogalmazott.

Azt mondta: fontos feladat a legteljesebben és a legalaposabban megismerni a magyar katonák történetét, életútját, és mindent megtesznek azért, hogy tetteiket, hazáért hozott áldozatvállalásukat követendő példaként állítsák a haza fegyveres szolgálatát vállaló honvédek elé.

A felújított első világháborús parcella avatásán a Rákosszentmihályi temetőben MTI/Mohai Balázs

Németh Szilárd úgy fogalmazott: „a temetők múltunk lenyomatai”. Felidézte: a kisszentmihályi temető létrehozásáról Rákosszentmihály nagyközség döntött 1905-ben. Majd 45 évvel később, amikor a XVI. kerület létrejött, lezárták.

Az itt elesett hősök és sírjaik emlékeztetnek az első világháború szörnyűségeire, szétszakított családokra, elesett apákra és fiúkra – emelte ki. Azt mondta: fontos kötelességnek tettek eleget, amikor a HM pályázata révén az önkormányzattal közösen felújítottak a temetőben huszonegy első világháborús hadisírt.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a XVI. kerület polgármestere kiemelte: igazi összegfogás eredménye a felújítás. A HM által kiírt pályázat, a pályázó önkormányzat és a kerületi lakók munkája, ereje is kellett ahhoz, hogy az első világháborúban elesettek, illetve később hadirokkantként elhunytak sírhelyét rendbe hozhassák a kisszentmihályi temetőben.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyagában felidézték: a kormány 2016-ban határozatban rendelte el a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalát, amelyhez kétmilliárd forint forrást biztosított. A feladat végrehajtása érdekében a Honvédelmi Minisztérium a települési önkormányzatok és temetőket fenntartó egyházak számára pályázatot írt ki.

Felújított hadisírok a Rákosszentmihályi temetőben MTI/Mohai Balázs

A XVI. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Rákosszentmihályi temetőben harminchat hadisír található. A hadisírok közül huszonnégy első világháborús, és huszonegynek a rendbetételére pályázott a kerület. Három sírt csak a terület rendezésekor találtak meg, ezek közül az önkormányzat saját forrásából egyet teljesen felújíttatott, kettőt pedig letisztíttatott.

A most felújított úgynevezett hadirokkant-temetőbe azokat hantolták el, akik az első világháborús sérüléseik miatt az 1920-as, 1930-as években haltak meg. Ebben az időben működött ott egy hadirokkantak számára fenntartott szociális és foglalkoztatótelep, annak a lakói leltek végső nyugalomra.

A temetőben található tizenkét második világháborús hadisír is, ezeket az önkormányzat önerőből újíttatta fel. Az ezekben a hadisírokban eltemetettek mind magyar katonák voltak – olvasható a háttéranyagban.

Borítókép: Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a felújított első világháborús parcella avatásán a Rákosszentmihályi temetőben 2018. október 29-én.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában