Múltba révedés helyett

2019.07.03. 20:23

Nemzetpolitikai államtitkár: van jövője a felvidéki magyarságnak

A felvidéki magyarságnak van jövője, hiszen célokat fogalmaz meg és ezek mentén cselekszik – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Martoson, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretén belül elkészült új református óvoda átadóján szerdán.

Martos, 2019. július 3. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (b2), Keszeg István, Martos polgármestere (j), Szénási Szilárd, komáromi egyházmegye esperese (b) és Fazekas László, Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke (b3) átvágja a nemzeti színû szalagot a Martosi Református Óvoda és Iskola ünnepélyes átadásán 2019. július 3-án. A felvidéki oktatás intézményt a MartFeszt nyitónapjához kapcsolódóan adták át. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Az átadóünnepség a felvidéki magyarság egyik legnagyobb nyári rendezvényének, a Martosi Szabadegyetemnek az első programpontja is volt egyben.

Az államtitkár beszédében rámutatott:

a magyar kormány arra törekszik, hogy gazdasági, oktatási és más szempontokból is egy egységes Kárpát-medencei teret teremtsen meg.

Hozzátette: e célkitűzés mentén épül 150 új óvoda és újul meg 460 szerte a Kárpát-medencében. Az új és felújított intézmények közül 165 készült és készül el a Felvidéken, összesen mintegy 10,5 milliárd forintból, ami mutatja, hogy a programban a Felvidék kiemelt helyet kapott.

„Ez a felújított iskola tövében épült új óvoda is annak bizonyítéka, hogy a felvidéki magyarság és az egész magyar nemzet nemcsak a múltba réved, nemcsak a ma bajaival törődik, hanem van jövője és ezzel a jövővel törődik, célokat fogalmaz meg és cselekszik”

- hangsúlyozta Potápi Árpád János.

A Felvidék legszebb óvodája

Fazekas László felvidéki református püspök az átadón azt mondta: ez az új óvoda is a felvidéki magyarság megőrzését szolgálja.

Keszegh István, Martos polgármestere megköszönte és nagyvonalúnak nevezte az óvoda megépítését szolgáló támogatást, az új intézményt pedig a helyi gyülekezet örömének és a Felvidék egyik legszebb óvodájának nevezte, olyannak, amely egyúttal üzenet a jövőnek is.

Az új martosi református óvoda a magyar kormány 825 ezer eurós támogatásának köszönhetően épülhetett meg.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program első üteme már a végéhez közelít, a második része folyamatban van, a harmadik pedig leginkább eszközbeszerzésekre összpontosít majd.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b2), Keszeg István, Martos polgármestere (j), Szénási Szilárd, a Komáromi Református Egyházmegye esperese (b) és Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke (b3) átvágja a nemzeti színű szalagot a Martosi Református Óvoda és Iskola ünnepélyes átadásán 2019. július 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában