Eltakarta az arcát

2018.09.04. 21:17

Nikábot viselő török turistát bírságoltak meg Dániában

A büntetést az augusztus 1-jén hatályba lépett, az arcot eltakaró viseletet tiltó jogszabály értelmében rótták ki – közölte kedden a dán DR közszolgálati média.

A 48 éves nő Aarhus városának rendőrségén akarta kérvényezni vízuma meghosszabbítását, de ehelyett a rend védelmezői 1000 koronára (43 ezer forint) bírságolták meg a törvény megsértőjeként.

„Turistaként volt Dániában, és a rendőrséggel akart beszélni” – közölte a dán rendvédelmi szervek szóvivője. Hozzáfűzte: „Azonnal elismerte, hogy nikábot viselt, s azt mondta, nem tud az új törvényről, s nem akart szabályokat megsérteni.” A szóvivő szerint a nő még a helyszínen megfizette a bírságot.

Az első alkalommal kiszabható bírság ezer korona (43 ezer forint), de a többszöri szabálysértők akár 10 ezer koronás (430 ezer forint) pénzbírsággal, vagy hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. Továbbá, aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerít az arca elfedésére, arra pénzbírságot, de akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A burka tetőtől talpig fedi a testet, és még a szem előtti rést is háló takarja, a nikáb pedig a teljes arcot eltakaró kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre.

Hasonló tilalom van érvényben Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban is, Dánia parlamentje pedig május végén fogadta el a törvényjavaslatot, amely augusztus 1-jétől pénzbírsággal sújtja azt, aki az arcát teljesen elfedi – egyebek közt burkával vagy nikábbal – közterületen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában