Járvány

2021.07.05. 19:28

Norvégiában elhalasztják a nyitást a delta variáns miatt

Norvégiában felfüggesztik a járványügyi korlátozások végső szakaszának feloldását a koronavírus új, fertőzőbbnek tartott delta variánsa miatt – derült ki az ország miniszterelnökének hétfői bejelentéséből.

Jóllehet Erna Solberg újságírók előtt leszögezte, a járványügyi adatok egyelőre nem adnak okot aggodalomra, nem lehet kizárni a járvány negyedik, a delta variáns okozta hullámát sem. Hozzátette: elsősorban az oltatlanok, valamint az oltás eddig csak első adagját felvevők vannak veszélyben.

Mind Solberg, mind pedig Bent Höie egészségügyi miniszter úgy vélték, hogy a variáns akár már június folyamán meghatározóvá válhat az országban.

Norvégiában június közepén kezdték meg az enyhítéseket a járvány lassítására hozott utolsó korlátozásokon, a hétfői bejelentés értelmében azonban ezek feloldásáról legkorábban július végén döntenek. Így tehát egyebek között továbbra is 20 fő marad a magánlakásokban tartott összejövetelek maximális létszáma, és maradnak a szórakozóhelyeket, éttermeket és sporttermeket érintő korlátozások is.

Norvégia az oltási kampányban a Pfizer és a Moderna vakcináit használja. A norvég Nemzeti Közegészségügyi Intézet (FHI) adatai szerint az 5,3 milliós ország felnőtt lakosságának csaknem kétharmada kapta meg eddig a Covid-19 elleni oltás legalább egyik adagját, 37 százalékuk pedig már mindkét oltást felvette.

Az oslói kormány szeptemberben hoz döntést a 16-17 éves fiatalok beoltásával kapcsolatban.

Mindeközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről azt közölték, hogy az először Indiában azonosított mutáció egyre inkább dominánssá válik világszerte, sokan pedig aggodalmukat fejezték ki a különböző vakcinák a mutációval szembeni hatékonyságát illetően.

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) adatai szerint Norvégiában az elmúlt 15 napban 100 ezer lakosra 47,3 fertőzés jutott, az itt mért, a vírussal összefüggő halálozási arány pedig alacsony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában