Dominó

2018.03.24. 11:07

Novák Előd is kiakadt a Jobbik őszödi beszédén

Sok nemzeti radikális inkább a Fideszre szavaz.

Budapest, 2016. június 8. Novák Elõd jobbikos országgyûlési képviselõ sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. június 8-án. Bejelentette, hogy átadta pártja elnökségének a képviselõi mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatot. Közölte azt is, hogy augusztus 31-ig nincs lehetõség mandátuma jogerõs leadására az Országgyûlésnek, azonban önkéntes tartalékos kiképzése miatt addig is szünetelteti megbízatását és javadalmazást sem vesz fel. MTI Fotó: Kovács Attila

Az ellenzéki párt korábbi alelnöke, akit Vona Gáborék még tavaly parkolópályára állítottak, szintén felháborodott Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvívő szavain – hívta fel a figyelmet a pestisracok.hu hírportál. Novák Előd a következőket írta a Facebookon:

„A Jobbik mai politikáját igyekszem a választásig nem minősíteni, de a múlt meghamisítását nem tűröm a párt vezetőitől sem. Az, hogy fasisztának minősítik a régi Jobbikot, túlmegy minden határon. Ezt kell visszautasítani, s nem pedig a Nemzeti Színházat meggyalázó Alföldi Róbert leváltásáért tartott tüntetésünket megtagadni. (…) Hogy az efféle megnyilatkozások tényleg pusztán stílusváltásnak minősíthetők-e (aminek a néppártosodást ígérték a tagságnak), vagy valójában tartalmi változást, balra való elmozdulást, korábbi programunk feladását jelentik, azt majd eldönti a májusban lejáró mandátumok miatt úgyis megrendezendő tisztújító kongresszusunk.”

Mirkóczki Ádám még szerdán egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy a párt 2010 előtti radikális retorikája csak látszat volt, amit akkoriban mondtak, nem volt igaz. A nyilatkozat a nemzeti radikálisok körében nagy felháborodást váltott ki. A Jobbik-szóvívő a párt pálfordulásáról így fogalmazott:

„Ez szerves evolúció. Kemény belső viták folytak. Vona Gábor már 2012 körül nyíltan beszélt a pártban arról, hogy mi az utunk, és hogy aki náci romantikára vágyik, az csináljon magának másik pártot. Ezen mind végigmentünk, de voltak, nem kevesen, akik nem tartottak velünk. A nagy részük magától kilépett. De igazából mi nem azok voltunk, akiknek láttattuk magunkat. Azt is mondhatnám, hogy az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz.”

A Pesti Srácok cikke az eset kapcsán idézi Kassab Adonis volt ferencvárosi jobbikos önkormányzati képviselő közösségi oldali bejegyzését is, aki szerint a Jobbik mai vezetői megélhetési politikusok, akik „szisztematikusan egyenként kicsinálták a nemzeti radikálisokat”, Mirkóczki pedig „szembeköpte és lenácizta az összes nemzeti érzelmű magyart, aki 2006 óta azért küzdött, hogy egy olyan párt jusson a magyar parlamentbe, aki őket képviseli”.

Kassab Adonis szerint Vona Gáboréknak sikerült elérniük, hogy „a tősgyökeres nemzeti radikálisok” április 8-án inkább a Fideszre fognak szavazni.

Borítóképünkön Novák Előd.

Forrás: MTI / Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában