Lengyel-magyar együttműködés

2018.09.04. 20:01

Novák Katalin: erős családokra van szükség Közép-Európában

Versenyképességi tényezők miatt is a családok támogatására kell összpontosítani a térségben a migráció helyett – hangsúlyozta kedden a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon résztvevő Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a családpolitikáról szóló pódiumbeszélgetésen – melyen többek között lengyel kollégája, Elzbieta Rafalska miniszter is részt vett – megegyeztek: ahhoz, hogy Európa erős legyen, erős családokra van szükség.

„Arra lenne nagyon nagy szükség, hogy Európa családbarát legyen, vagy legalább Közép-Európa családbarát legyen” – jelentette ki Novák Katalin. Mint mondta, a közép-európai régióban „jó gyermeket vállalni”, olyan térség ez, „ahol támogatjuk a munkát gyermekvállalás mellett (...), ahol a gyermekek már a kicsi kortól megtanulják, milyen fontosak a családi értékek, ahol a nagycsaládokat támogatjuk, ahol értjük az időskort, ahol segítjük a generációk közötti együttműködést”.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyermekvállalást és a gyermeknevelést nemcsak anyagi értelemben segítik, hanem erkölcsi értelemben is. Hozzátette: minden eszközzel hangsúlyozzák, hogy

a felelős gyermekvállalás érték, csak a családokon, a családok támogatásán alapuló nemzet tud erős lenni.

„Az, hogy családközpontú tud-e lenni egy régió, a versenyképességéről is szól” – vélekedett Novák Katalin. Úgy látta, a migráció helyett arra kell koncentrálni, hogy a fiatalokat segítsék, hogy tudjanak családot alapítani, gyermeket vállalni.

A lengyel és a magyar családpolitika párhuzamaira vonatkozó kérdésre válaszolva Novák Katalin rámutatott:

a lengyel és a magyar kormány szorosan együttműködik a családpolitikában, figyeli egymás bevált gyakorlatait.

Az államtitkár elmondta: Elzbieta Rafalska nagy elismeréssel szólt a magyar családpolitikáról, különösen az idén bevezetett új lehetőségekről, amelyek szerint a jelzáloghitel-tartozásból és a diákhitel-tartozásból is jelentős összegeket engednek el a gyermeket vállalóknak.

A „közép-európai Davosnak” is nevezett krynicai fórumot idén 28. alkalommal szervezik meg a délkelet-lengyelországi Krynicában, mintegy ötezer vendég – köztük több magyar politikus és közéleti személyiség – részvételével. Csütörtökig több mint 180 pódiumbeszélgetést és előadást tartanak meg a gazdaság, a politika, a regionális és az önkormányzati együttműködés tárgykörében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában