Ország-világ

2021.10.04. 18:51

Novák: minden jogosult maximális nyugdíjprémiumot kap novemberben

Minden jogosult, 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap novemberben a megemelt összegű ellátása mellett – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter Budapesten hétfőn, az Idősek Tanácsának ülése után.

Budapest, 2021. október 4. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart az Idõsek Tanácsának ülése után az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2021.október 4-én. A miniszter bejelentette: minden jogosult, 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerû ellátásban részesülõ ember maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap novemberben a megemelt összegû ellátása mellett. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy ez 200 milliárdnyi többletbevételt jelent az érintetteknek.

Még a legalacsonyabb összegű nyugdíjban részesülők is jogosultak a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumra.

Egy átlagos nyugdíjat kapó ember nagyjából 100 ezer forint többletbevételre számíthat novemberben, hiszen nyugdíj-kiegészítést is fizetnek – hangsúlyozta a miniszter.

Elmondta, kettős vállalásuknak feleltek meg. Egyrészt azt ígérték, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét, másrészt azt tűzték ki célul, hogy a gazdaság növekvő teljesítményéből minél többet érezzenek a nyugdíjasok.

Az első vállalást azzal tudták teljesíteni, hogy a nyugdíjak emelése mindig követi az inflációt. Az elmúlt évtizedben nominálisan 44,7 százalékkal, vásárlóértéken pedig 10 százalékkal nőtt az ellátások összege – közölte. Megjegyezte, kiegészítő nyugdíjemelést is adnak idén.

A másik vállalással kapcsolatban jelezte: nyugdíjprémiumot fizetnek, amely minden eddiginél magasabb lesz. Felidézte, hogy tavaly a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt nem tudtak nyugdíjprémiumot adni, korábban viszont már háromszor biztosították a juttatást, amelynek maximális összege 2017-ben 12 ezer, 2018-ban 18 ezer, 2019-ben pedig 22 ezer forint volt.

Novák Katalin kitért rá: vállalták a baloldali kormányok által megszüntetett tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését. Idén már adtak egyhetit a juttatásból, jövőre pedig legalább kéthetit fizetnek, de akár három- vagy négyheti összeg is elképzelhető

- közölte.

Kijelentette, a baloldal 2009-ben azért vezette be a nyugdíjprémiumot, hogy az ellátás „sebtapaszként” szolgáljon a tizenharmadik havi nyugdíj megszüntetése után. A baloldal azonban soha nem fizetett nyugdíjprémiumot, mert a gazdasági teljesítmény sosem volt olyan, hogy ezt lehetővé tette volna – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: nyugdíjprémium akkor esedékes, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot.

A polgári kormány úgy ad nyugdíjprémiumot, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat is biztosítja, tehát nem helyettesíti egymást a két juttatás

- mondta.

Novák Katalin arra is rámutatott, hogy míg a baloldal mind a tizenharmadik havi nyugdíjat, mind a nyugdíjprémiumot csupán az öregségi nyugdíjasoknak szánta, a mostani kabinet a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre is kiterjesztette a szabályozást.

Elmondta, két új taggal bővült az Idősek Tanácsa, miután az elmúlt két évben szomorú veszteségek érték a testületet.

Mészáros József, a Magyar Államkincstár korábbi vezetője, valamint a református egyház képviseletében Gyügyei Attila került be a grémiumba – jelentette be a miniszter, jelezve, hogy a hétfői találkozó apropóját az október 1-jén tartott idősek világnapja adta.

Novák Katalin közölte, hogy kitüntetést alapítanak a tavasszal elhunyt Monspart Sarolta, a tájfutás világbajnoka, a nemzet sportolója, az Idősek Tanácsának tagja tiszteletére. A Monspart Sarolta az idősekért díjat évente három olyan ember kaphatja majd meg, aki az idősek érdekében dolgozik. Az 500 ezer forinttal járó elismerést idén ősszel adják át először.

A miniszter az Idősek Tanácsának nevében felhívta a figyelmet a koronavírus elleni védőoltás fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában