Ország-világ

2021.10.22. 06:35

Október 23.: már ma elkezdődnek a megemlékezések

Ma és holnap is megemlékezéseket tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából megrendezett központi rendezvénysorozaton. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton délután fél 4-kor, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út találkozásánál mond ünnepi beszédet, ahová a Műegyetemtől induló békemenet útvonala is vezet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a békemenet résztvevőitől azt kérte, ne üljenek fel a baloldali provokációnak.

Budapest, 2018. március 15. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevõi a Margit hídon 2018. március 15-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Kétnapos rendezvénnyel készül a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára. A budapesti programok ma 14 órakor kezdődnek az ötvenhatos műegyetemi emlékműnél, majd az ünnepség után 16 órakor indul el a hagyományos fáklyás menet a Bem József térre, ahol 17 órakor megtartják a megemlékezést – írja a Magyar Nemzet.

Szombaton, október 23-án a hagyományoknak megfelelően reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek a programok zászlófelvonással. Az Országházban 10 és 16 óra között tekinthető meg a Szent Korona.

A Civil Összefogás Fórum által szervezett békemenet résztvevői 13 órától gyülekeznek a Műegyetem előtt, ahonnan a tizenöt évvel ezelőtti gyurcsányi terror útvonalán vonulnak a résztvevők a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez. Az ott felállított színpadon délután 15.30-kor folytatódik a megemlékezés, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Az egyesült baloldal programot szervez, délután négy órakor közös ünnepi megemlékezést tartanak a Hősök terénél. Ott Dobrev Klára mellett felszólal Márki-Zay Péter is, aki az előválasztás utáni, múlt vasárnapi beszédében a békemenet résztvevőivel szemben nyílt provokációra szólította fel híveit. „Már most kérem azt, hogy akik a jövő hétre bejelentett békemenet útvonalán laknak, azok már most jelentkezzenek, függesszenek ki molinókat” – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón közölte: mindenkit óva int attól, hogy bármilyen provokációnak felüljön. „Mivel nem baloldali kormány van hatalmon, ezért szemkilövetés, ártatlan emberek megveretése, csonttörés és egyebek nem várhatók” – jegyezte meg a tárcavezető. Közölte azt is: aki be van oltva, főleg aki hárommal is, nagyobb kockázat nélkül lehet jelen az október 23-i rendezvények valamelyikén. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a koronavírus elleni védekezésben a legfontosabb az oltás, bárki hordhat maszkot, de egyelőre ilyen kötelező döntést a kormány nem hozott.

Megerősítette: a gyülekezési jog korlátozások nélkül gyakorolható október 23-án.

Borítókép: A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF – CÖKA) Békemenetének résztvevői a Margit hídon, 2018. március 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában