állatkínzás

2019.04.03. 12:11

Olasz kutyacsempész ellen emeltek vádat Nagykanizsán

A minél nagyobb haszon érdekében 56 kiskutyát zsúfolt össze egy kisbuszban étel is víz nélkül.

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy Magyarországon élő olasz férfi ellen, aki 56 kölyökkutyát próbált Olaszországba vinni, de a szállítási körülmények miatt az állatok nagy része elpusztult – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

Pirger Csaba tájékoztatása szerint a 28 éves olasz férfi Somogy megyében kisállatok, elsősorban kutyakölykök kereskedésével foglalkozott. Még 2017 májusában nagyobb haszon reményében akart kutyakölyköket Olaszországba szállítani, ezért több helyen is vásárolt ebeket.

Francia bulldogokat és máltai selyemkutyákat vásárolt először, az állatokat pedig Kaposváron tartotta, egy olyan helyen, ami egy korábbi hatósági bejelentésben már szerepelt kutyák illegális gyűjtőhelyeként. A férfi az először megvásárolt 15 kölyköt egy bérelt kisbuszba pakolta, hogy különböző tenyésztőktől további kölyökkutyákat vásároljon.

A férfi végül összesen 56 kölyköt helyezett el a kisbuszban, az állatok egy kivétellel még nem voltak nyolchetesek sem, vagyis az anyjuktól még nem lehetett volna elválasztani őket. Műanyag- és faládákban, állatszállító boxokban, az ebeket egymásra pakolva olyan körülmények között utaztatta órákon át, hogy azoknak nem volt elég helyük és levegőjük, etetésükről, itatásukról pedig egyáltalán nem gondoskodott.

A rendőrök Nagykanizsa határában állították meg közúti ellenőrzés miatt a járművet, amikor felfedezték benne az összezsúfolt kutyákat. A helyszínre hívott állatorvos már ekkor megállapította, hogy a szállítási körülmények az állatok maradandó egészségkárosodását, elhullását okozhatja.

A gondos és szakszerű ellátás ellenére az 56 kölyök közül a menhelyen 17 elpusztult, a később ideiglenes gazdákhoz elhelyezett állatokból négy szintén kimúlt, de az életben maradt kutyák egy része még ma sem teljesen egészséges.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az olasz állampolgár ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában