Ostrom alatt áll Európa

2020.07.27. 08:56

Olaszországban bevándorlók szöktek meg egy karanténtáborból

A táborban elhelyezett háromszázötven migránsból mintegy százan távoztak, miután széttörték a bejárati kaput.

Migrants walk on a road near Idomeni at the border between Greece and North Macedonia on July 16, 2020. - Four years after the evacuation of the Idomeni camp, many refugees and immigrants choose the same route again, trying to leave Greece and find themselves in other European countries. Many are those who manage to cross the Greek border but are located by police officers of Northern Macedonia who return them to Greek territory. Last Marchs crisis in Kastanies, Evros, and the parallel measures taken at the Greek-Turkish border seem to have reduced immigration in the near future, but hundreds of migrants and refugees are still trying to cross the border every day. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Százan szöktek ki a szicíliai Caltanisetta táborából, ahol karantén alá helyezett tunéziaiakat szállásoltak el. Vasárnap estig legalább tíz bevándorlót találtak meg a fegyveres erők katonái és a rendőrök, a többieket továbbra is nagy erőkkel keresik.

Sajtóértesülések szerint a táborban elhelyezett háromszázötven migránsból mintegy százan távoztak, miután széttörték a bejárati kaput.

A hatóságok azonnal elindították a keresésüket. Volt, akit a központ közelében tartóztattak fel, mások mezítláb elindultak a városközpont felé, és ott találtak rájuk.

Több tucatnyi katona és rendőr keresi a hiányzó személyeket, akik mindannyian tunéziai férfiak. Lampedusa szigetén kötöttek ki, innen szállították át őket hajóval Szicíliába, Porto Empedocle kikötőjébe, majd tovább a nem messzi Caltanissettába, ahol Pian del Lago táborában helyezték el.

Roberto Gambino caltanisettai polgármester hangsúlyozta, hogy a táborban tartózkodókat tesztelték, és mindannyian negatívnak bizonyultak. A hatályos járványintézkedések értelmében azonban két hétig elszigetelték őket, vagyis nem volt szabad elhagyniuk a migránsközpontot.

A polgármester hozzátette, a történtek bizonyítják, hogy a központot nem tudják biztonságosan lezárni. Megjegyezte, a római kormánynak kell garantálni a migránsközpontok megfelelő ellenőrzését. Hozzátette, hogy Caltanisetta nem fogad be több mingránst. Cosima Di Stani helyi prefektus kijelentette, hogy semmilyen feszültség nem volt érezhető a táborban.

A tunéziaiak egy része menedékkérelemért akart folyamodni. „Tudták, hogy nem hagyhatják el a tábort, érthetetlen miért szöktek el” – tette hozzá a prefektus.

Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője közösségi oldalán reagált a történtekre, azt hangoztatva, hogy miközben a római kormány „bezárja az olaszokat lakásaikba, kitárja a kikötőket, és nem képes ellenőrizni az illegális bevándorlókat”. Matteo Salvini szerint a kormány veszélybe sodorja Olaszországot.

Lampedusáról vasárnap több száz migránst szállítottak át a szicíliai Porto Empedocléba. A szigeten több mint ezren voltak, tízszer többen mint ahány embert a helyi regisztrációs központ képes befogadni. Vasárnap estére 536-an maradtak, azt az ötvenöt tunéziait is számolva, aki vasárnap érkezett meg egy nagyobb csónakkal.

Nincsenek hivatalos adatok arról, hogy az év eleje óta Olaszországba érkezett 11 334 migránsból hányan bizonyultak eddig pozitívnak.

Több mint felük az utóbbi három hónapban érkezett: júliusban már 4384-en a tavalyi 1088-hoz képest.

Luciana Lamorgese belügyminiszter hétfőn Tunéziában tárgyal. Az olasz kormány képviselője a tunéziai hatóságok közreműködését akarja sürgetni az Olaszország felé induló hajók megállításában, amiről kétoldalú megállapodás is létezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában