Fotó: Youtube / M1

Operatív Törzs: egy középkorú, súlyos állapotban lévő beteg is van

Már az ország minden részéből jeleztek megbetegedést, bárki megfertőződhet – hangsúlyozták az Operatív Törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Tömegessé válhatnak a fertőzések

18 fővel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma szombaton, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, rövid időn belül tömegessé válhatnak a fertőzések, ezért mindent meg kell tenni a járvány terjedésének csökkentéséért – írja tudósításában az Origo.

53 éves a legújabb áldozat

53 éves férfi a legújabb áldozat, aki számos alapbetegséggel küzdött, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. A mintavételek száma folyamatosan nő, a WHO ajánlásai alapján vizsgálnak minden gyanús esetet és a környezetükben lévő potenciális betegeket is.

Újabb tájékoztató kampány indul

Az ország egész területéről jelentettek fertőzéseket. Müller Cecília felhívta ismét a figyelmet, hogy az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. Védelmük érdekében újabb tájékoztató kampányt indítanak. A bezártság könnyebb elviselhetőségéhez adnak tanácsokat. Tornázni otthon is lehet, fontos a vitamindús táplálkozás és találják meg azt, amiben örömüket lelik – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Bárki megfertőződhet

Bárhol adott a fertőzés lehetősége, mert a fiataloknál az enyhe tüneteket miatt lehet észrevétlen marad a fertőzés. Minden olyan, ami csökkenti a szoros érintkezéseket, segíti a tömeges megbetegedések elkerülését – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Mindenhol jelen van a vírus

A határok ellenőrzésére kiemelt figyelmet fordítani, mert egész Közép-Európában nőtt a fertőzöttek száma, mondta Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Tegnap a román határnál jelentős várakozás alakult ki, ezért minden nap kétoldalú egyeztetések zajlanak a magyar és a szomszédos országok rendőrei között, hogy a humanitárius folyosó fenntartható legyen.

Hosszú sorok a határnál

Rajkánál 20, Hegyeshalomnál 23 km-es sor torlódott fel. A szlovák-magyar határ mentén a munkavállalók 30 km-es körzetben átjárhatnak – mondta Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Bírság a karantén miatt

3771 ember van házi karanténban, 15 525 ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok, 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, mondta Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

A zárva tartást is ellenőrzik

Az üzletek zárva tartása miatt 3 főt figyelmeztettek, 9 fő helyszíni bírságot kapott, 14 fő ellen szabálysértési feljelentést tettek, mondta Lakatos Tibor.

Az ellátás biztosításáról is szó volt az operatív törzs ülésén

A mai operatív törzs ülésen számba vették az erőforrásokat. A tömeges megbetegedések időszakára is felkészültek, hogy az ellátás biztosított legyen. A magyar honvédség is csatlakozott az ellenőrzésekhez, mondta Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Sokan tünetek nélkül átvészelik a vírust

Lehetséges, hogy enyhe tünetekkel sokan átvészelték a koronavírust, mondta a tiszti főorvos. Az esetek több mint 80 százalékában enyhék a tüneteket. A Balatonon és üdülőhelyeken nagyon sokan jelentek meg. Müller Cecília arra kérte ezt senki ne tegye, mert nagyon veszélyes.

Önként lehet karanténba vonulni

Az immunrendszer minden olyan állapota, ami gyengíti a szervezet védekezőképességét, elősegíti a fertőzés elkapását, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, önként is lehet karantént vállalni, azonban csak akkor van értelme, ha ugyanúgy viselkedik az ember, mint a hatósági karanténban.

Apák nélküli szülés jöhet

Ha egészséges az apa, a kórház beengedheti a szüléshez, de lehet olyan eset, hogy biztonsági okok miatt nem teszi ezt lehetővé, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A parkolásról az önkormányzatok döntenek

Az Origo kérdésére, hogy az operatív törzs foglalkozott-e a budapesti parkolási ingyenessé tételével Lakatos Tibor azt mondta, ez az önkormányzatokra tartozik.

Intenzív osztályon is kezelnek betegeket

Hatan vannak intenzív osztályon koronavírus miatt, mondta Müller Cecília.

Nem lehet összehasonlítani az országokat

Nem lehet összehasonlítani a járvány lefolyását az egyes országokban, semmilyen következtetést nem lehet levonni, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A halálos áldozatokkal kapcsolatban elmondta, rosszindulatú daganatos betegségeik, szívérrendszeri és vérképzőszervi megbetegedéseik voltak.

Kijárási tilalom nincs tervben

Egyelőre nincs konkrét terv a kijárási tilalom bevezetéséről, mondta Lakatos Tibor. Az eddigi intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Hozzátette, ez nincs összefüggésben az esetszámokkal, és ha bevezetnék, akkor az mindenkire vonatkozna.

Nem újabb intézkedést jelent a tartalékosok mozgósítása

A tartalékos katonákat azért mozgósították, hogy biztosított legyen a feladatok hosszútávú ellátása, mondta Lakatos Tibor.

Újabb szállítmányok érkeznek

Folyamatosak a beszállítások, alapanyagok érkeztek védőeszközök gyártásához, jövő héten újabb szállítmányok érkeznek Lakatos Tibor szerint.

A szállodák nyitva maradhatnak

Nincs napirenden a szállodák bezárása, de eljöhet ilyen időszak, a mostani helyzet viszont nem indokolja, mondta Lakatos Tibor.

Gyorsítottak a határon a belépésben

Az áruszállítók azért jutnak át lassabban a határon, mert ellenőrzik, hogy a sofőrök jogosultak-e a belépésre a jelenlegi intézkedések mellett. Amennyit lehetett, gyorsítottak a belépésen, de a biztonságot nem fogják veszélyeztetni, mondta Lakatos Tibor.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
Aktuális ügyek
Kövér László: indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák
Darts / 1 órája
Kámán Lehel nyert
A Szombathelyi Darts Club SE a napokban rendezte a regionális Magyar Darts Liga újabb, negyedik szombathelyi fordulóját.
Gyász
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki, sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél! De szereteted a szívünkben örökké él." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa, após, testvér és rokon WITTINGER OSZKÁR életének 73. évében méltósággal viselt rövid szenvedés után megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2020. július 9-én, csütörtökön 14 óra 30 perckor kezdődő gyászmisét követően 15 órakor lesz a rábasömjéni temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, bánatunkban bármely módon osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VARGA ISTVÁN 91 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. július 8-án 15 órakor veszünk végső búcsút a merseváti temetőben. Lelki üdvéért a gyászmise előtte 14 órakor lesz a merseváti katolikus templomban. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, hogy HORVÁTH ISTVÁN 65 évesen itt hagyott bennünket. Végső nyugalomra helyezése július 8-án, szerdán a 10.30 órai gyászmisét követően 11 órakor lesz Pornóapáti temetőjében. Ezúton mondunk köszönetet, hogy az utolsó útjára elkísérik, bánatunkban együttéreznek velünk. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Nélküled már semmi sem olyan, mint régen, Hiányod érezzük, emléked őrizzük." Fájó szívvel emlékezünk HORVÁTH ISTVÁN halálának 3. évfordulóján Szerető feleséged, gyermekeid és családjuk, Gérce
"Nélküled már semmi sem olyan. mint régen, Fájó könnycsepp lettél mindannyiunk szívében. Idézzük szavaid, mosolyod, emléked, Szerettünk és szeretünk, nem feledünk téged." Fájó szívvel emlékezünk KISS MIKLÓSNÉ szül. Darás Mária halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
A gyászoló család mély fájdalommal értesíti a rokonokat, ismerősöket, hogy NÉMETH JÁNOSNÉ szül. Horváth Mária 80 évesen megpihent. Örök nyugalomra helyezése 2020. július 09-én, csütörtökön 14 óra 15 perckor kezdődő gyászmisét követően 15 órakor lesz a csényei belső temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
"Nem ezt akartam, nem így akartam, Szerettem volna még élni. De a halál könyörtelen volt, El kellett menni. " Megtört szívvel tudatjuk, hogy BÉRY MIKLÓS 53 éves korában váratlanul elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. július 9-én, csütörtökön 14 órakor veszünk végső búcsút a tanakajdi templomban. Kérünk mindenkit egy szál virággal búcsúzzanak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Élete párja és a gyászoló család, Szombathely és Ausztria
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk és anyósunk CSÁSZÁR GYULÁNÉ szül. Biró Margit 90. életévének betöltése után csendesen itthagyott bennünk. Szeretett halottunk örök nyugalomra helyezése 2020. július 8-án, szerdán a 14 órai szentmisét követően lesz a jákfai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja Jákfa, Kenyeri
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető férj, apa, nagyapa, testvér és sógor SZATMÁRI ISTVÁN életének 73. évében elhunyt. Temetése 2020. július 7-én, kedden 16 óra 15 perckor kezdődő gyászmisét követően 17 órakor lesz a megyehidi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZÁYER GÉZA 2020. július 02-án, hosszan tartó betegségben, életének 73. évében elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2020. július 07-én (kedden) 13 órakor lesz a körmendi temetőben. Gyászmise aznap 8 órakor a Szent Erzsébet plébánia-templomban. Szerető családja
"Nem vársz már bennünket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, de abban reménykedünk, hogy jó helyre mentél, hisz te a jónál is jobbat érdemeltél." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALOGH JÓZSEF egyházashollósi születésű körmendi lakos életének 79. évében szíve örökre megpihent. Hamvasztás utáni temetése 2020. 07. 09-én 11 órakor lesz az egyházashollósi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Lánya és fia
"Nélküled már semmi sem olyan, mint régen, Fájó könnycsepp lettél mindannyiunk szívében. Idézzük szavaid, mosolyod, emléked, Szerettünk és szeretünk, nem feledünk Téged." Szívünk örök fájdalmával emlékezünk LENGYEL ISTVÁNNÉ szül. Schimmer Mária halálának 3. évfordulóján Szerettei
"Nyugodj békében,legyen szép az álmod, Találj odafent örök boldogságot." Szívünk soha el nem múló fájdalmával emlékezünk NÉMETH ISTVÁN halálának 6. évfordulóján. Szerettei
"Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, De ha abban nem, hát a csodában..." Fájdalommal emlékezünk szerettünk, LANG ZOLTÁN SEBESTYÉN halálának 1. éves évfordulóján. "...Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, Nem haltál meg, csak álmodni mentél..." Szerető családja Celldömölk, Siójut, Fertőendréd
"Értünk éltél, bennünket szerettél Legyen a föld olyan könnyű neked, mint amilyen nehéz az élet nélküled." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DOMJÁN GÉZÁNÉ szül.: Horváth Irén életének 89. évében elhunyt. Hamvainak temetése 2020. július 7-én, kedden 12.30-kor lesz a Szombathely-Zarkaházi temetőben. Az elhunyt kérésére szűk családi körben. Egyúttal megköszönjük mindazoknak, akik bánatunkban velünk éreznek. Kérjük a részvétnyílvánítás mellőzését. Gyászoló családja
"Nyugodj békében, legyen szép az álmod, Találj odafent örök boldogságot! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZUPER JÓZSEF életének 59. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni temetése 2020. július 8-án, szerdán a 17 órakor kezdődő gyászmisét követően lesz az ölbői temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, aki utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
"A szeretet soha el nem múlik." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették, ismerték, hogy KOVÁCSNÉ KÓBOR ANNA 58 éves korában itt hagyott bennünket. Szűk családi körben helyeztük végső nyugalomra a herényi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk BALÁZS BÉLA halálának 3. évfordulójára. Szerető családja
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik MAROS ANNAMÁRIÁT utolsó útjára elkísérték, mély gyászunkban bármely módon osztoztak. Gyászoló családja
"Megtettem mindent, amit megtehettem, kinek tartoztam, mindent megfizettem. Elengedem mindenki tartozását, felejtsd el arcom romló földi mását." Fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk KIRÁLY FERENCNÉ szül.: Kolonics Irén Ostffyasszonyfán 93 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 7-én, kedden 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Gyászoló család
Már neveztek / 1 órája
Beindult az élet a megyei fociban
Tóth Gábor
Fejlődik a nigériai óriás / 1 órája
Viktor Kelechi hálás a sorsnak, hogy Körmendre került
Tóth Judit
Szezonrajt a roncsderbiseknél / 1 órája
Zalai futammal kezdődött a bajnokság – szépen teljesítettek a vasiak
Tóth Gábor
Mustra / 1 órája
Idén kevesebb film szerepel a Velencei Filmfesztiválon
Kitekernek a karanténból / 2 órája
Erős a Vasi-Hegyhát
Pogács Mónika
HSE Vasalja / 2 órája
Elfáradt, leköszönt
Civil/Gombásné Judt Magdolna