Járvány

2020.03.21. 14:08

Operatív Törzs: egy középkorú, súlyos állapotban lévő beteg is van

Már az ország minden részéből jeleztek megbetegedést, bárki megfertőződhet – hangsúlyozták az Operatív Törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Forrás: Youtube / M1

Tömegessé válhatnak a fertőzések

18 fővel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma szombaton, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, rövid időn belül tömegessé válhatnak a fertőzések, ezért mindent meg kell tenni a járvány terjedésének csökkentéséért – írja tudósításában az Origo.

53 éves a legújabb áldozat

53 éves férfi a legújabb áldozat, aki számos alapbetegséggel küzdött, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. A mintavételek száma folyamatosan nő, a WHO ajánlásai alapján vizsgálnak minden gyanús esetet és a környezetükben lévő potenciális betegeket is.

Újabb tájékoztató kampány indul

Az ország egész területéről jelentettek fertőzéseket. Müller Cecília felhívta ismét a figyelmet, hogy az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. Védelmük érdekében újabb tájékoztató kampányt indítanak. A bezártság könnyebb elviselhetőségéhez adnak tanácsokat. Tornázni otthon is lehet, fontos a vitamindús táplálkozás és találják meg azt, amiben örömüket lelik – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Bárki megfertőződhet

Bárhol adott a fertőzés lehetősége, mert a fiataloknál az enyhe tüneteket miatt lehet észrevétlen marad a fertőzés. Minden olyan, ami csökkenti a szoros érintkezéseket, segíti a tömeges megbetegedések elkerülését – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Mindenhol jelen van a vírus

A határok ellenőrzésére kiemelt figyelmet fordítani, mert egész Közép-Európában nőtt a fertőzöttek száma, mondta Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Tegnap a román határnál jelentős várakozás alakult ki, ezért minden nap kétoldalú egyeztetések zajlanak a magyar és a szomszédos országok rendőrei között, hogy a humanitárius folyosó fenntartható legyen.

Hosszú sorok a határnál

Rajkánál 20, Hegyeshalomnál 23 km-es sor torlódott fel. A szlovák-magyar határ mentén a munkavállalók 30 km-es körzetben átjárhatnak – mondta Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Bírság a karantén miatt

3771 ember van házi karanténban, 15 525 ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok, 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, mondta Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

A zárva tartást is ellenőrzik

Az üzletek zárva tartása miatt 3 főt figyelmeztettek, 9 fő helyszíni bírságot kapott, 14 fő ellen szabálysértési feljelentést tettek, mondta Lakatos Tibor.

Az ellátás biztosításáról is szó volt az operatív törzs ülésén

A mai operatív törzs ülésen számba vették az erőforrásokat. A tömeges megbetegedések időszakára is felkészültek, hogy az ellátás biztosított legyen. A magyar honvédség is csatlakozott az ellenőrzésekhez, mondta Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Sokan tünetek nélkül átvészelik a vírust

Lehetséges, hogy enyhe tünetekkel sokan átvészelték a koronavírust, mondta a tiszti főorvos. Az esetek több mint 80 százalékában enyhék a tüneteket. A Balatonon és üdülőhelyeken nagyon sokan jelentek meg. Müller Cecília arra kérte ezt senki ne tegye, mert nagyon veszélyes.

Önként lehet karanténba vonulni

Az immunrendszer minden olyan állapota, ami gyengíti a szervezet védekezőképességét, elősegíti a fertőzés elkapását, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, önként is lehet karantént vállalni, azonban csak akkor van értelme, ha ugyanúgy viselkedik az ember, mint a hatósági karanténban.

Apák nélküli szülés jöhet

Ha egészséges az apa, a kórház beengedheti a szüléshez, de lehet olyan eset, hogy biztonsági okok miatt nem teszi ezt lehetővé, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A parkolásról az önkormányzatok döntenek

Az Origo kérdésére, hogy az operatív törzs foglalkozott-e a budapesti parkolási ingyenessé tételével Lakatos Tibor azt mondta, ez az önkormányzatokra tartozik.

Intenzív osztályon is kezelnek betegeket

Hatan vannak intenzív osztályon koronavírus miatt, mondta Müller Cecília.

Nem lehet összehasonlítani az országokat

Nem lehet összehasonlítani a járvány lefolyását az egyes országokban, semmilyen következtetést nem lehet levonni, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A halálos áldozatokkal kapcsolatban elmondta, rosszindulatú daganatos betegségeik, szívérrendszeri és vérképzőszervi megbetegedéseik voltak.

Kijárási tilalom nincs tervben

Egyelőre nincs konkrét terv a kijárási tilalom bevezetéséről, mondta Lakatos Tibor. Az eddigi intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Hozzátette, ez nincs összefüggésben az esetszámokkal, és ha bevezetnék, akkor az mindenkire vonatkozna.

Nem újabb intézkedést jelent a tartalékosok mozgósítása

A tartalékos katonákat azért mozgósították, hogy biztosított legyen a feladatok hosszútávú ellátása, mondta Lakatos Tibor.

Újabb szállítmányok érkeznek

Folyamatosak a beszállítások, alapanyagok érkeztek védőeszközök gyártásához, jövő héten újabb szállítmányok érkeznek Lakatos Tibor szerint.

A szállodák nyitva maradhatnak

Nincs napirenden a szállodák bezárása, de eljöhet ilyen időszak, a mostani helyzet viszont nem indokolja, mondta Lakatos Tibor.

Gyorsítottak a határon a belépésben

Az áruszállítók azért jutnak át lassabban a határon, mert ellenőrzik, hogy a sofőrök jogosultak-e a belépésre a jelenlegi intézkedések mellett. Amennyit lehetett, gyorsítottak a belépésen, de a biztonságot nem fogják veszélyeztetni, mondta Lakatos Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában