Közvélemény-kutatás

2019.02.11. 20:00

Orbán Viktor dobogós a csehek megbízhatósági toplistáján

Felmérés készült arról, hogy a cseh állampolgárok mennyire bíznak meg a nemzetközi politikában fontos szerepet játszó személyiségekben.

Orbán Viktor

Forrás: AFP

Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

Erősödött a cseh állampolgárok bizalma Orbán Viktor magyar miniszterelnök iránt. Ez tűnt ki abból a csehországi közvélemény-kutatásból, amelyben mintegy kéttucatnyi, az európai, illetve a nemzetközi politikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat.

A tavaly decemberi felmérés adatait hétfőn hozta nyilvánosságra a CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet.

A legnagyobb bizalommal a csehek saját államfőjük, Milos Zeman iránt vannak, míg a második helyet Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök foglalja el. A felmérés szerint Orbán Viktor a harmadik helyen van.

Zemanban a megkérdezettek 50 százaléka, Kiskában 44 százalék, míg Orbán Viktorban 34 százalék bízik meg.

A magyar kormányfő a legutóbbi, tavaly áprilisban készített hasonló felmérésben, Zeman, Kiska és Emmanuel Macron francia elnök után még a negyedik volt a listán.

Macron most csak az ötödik, míg a negyedik helyen Theresa May brit miniszterelnök végzett.

May iránt a csehek 32 százaléka, Macron iránt pedig 31 százalék van bizalommal.

A hatodik helyre Peter Pellegrini szlovák kormányfő került, iránta a csehek 23 százaléka van bizalommal. Pellegrinit tavaly áprilisban a megkérdezettek fele még nem ismerte.

A nemzetközi politikát erősen befolyásoló személyiségek közül Angela Merkel német kancellár a hetedik, Donald Trump amerikai elnök a kilencedik, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a tizenegyedik. A 23 politikusból álló „bizalmi listát” Recep Tayyip Erdogan török államfő és Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője zárja.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában