Nemzetközi kapcsolatok

2019.01.02. 11:03

Orbán Viktor köszöntötte a brazil elnököt és tárgyalt az izraeli kormányfővel

Letette a hivatali esküt kedden a parlamentben Jair Bolsonaro, Brazília jobboldali elnöke. Az eseményen jelen volt a magyar miniszterelnök, aki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel is egyeztetett Brazíliavárosban.

Brazíliaváros, 2019. január 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök és felesége, Michele Bolsonaro társaságában a Brazíliavárosban tartott beiktatási ünnepségen 2019. január 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Jair Bolsonarónak, Brazília frissen beiktatott elnökének komoly feladatai lesznek a Latin-Amerika legnagyobb és legnépesebb országát gyötrő súlyos gondok felszámolásában. Erre négy éve lesz, megbízatása 2023. január 1-ig szól.

A 63 éves nyugalmazott katonatiszttől, aki parlamenti képviselő is volt, egyebek között azt várják, hogy megszüntesse a súlyos korrupciót és az utcai erőszakot, amely miatt az emberölések összesített száma alapján Brazília a világ vezető országa.

Bolsonaro a korrupció elleni küzdelmen kívül fontos ígéretet tett a fegyverviselés szabályainak enyhítésére is.

Ezek az ígéretek mozgósították a konzervatívokat és a szélsőjobboldalt, amely felsorakozott mögötte. Az elnökválasztáson a szavazatok mintegy 56 százalékát kapta meg.

A szigorú biztonsági intézkedéseket követően megvalósuló, ünnepélyes eseményen

jelen volt a világ számos vezető politikusa, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is,

aki közösségi oldalán egy fényképpel és jókívánsággal köszöntötte Bolsonarót:

A magyar kormányfő Brazíliavárosban egyúttal Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is tárgyalt, akivel a V4-Izrael csúcsról és a biztonságpolitikai együttműködésről egyeztettek. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedd esti tájékoztatása szerint a két miniszterelnök áttekintette a magyar-izraeli kapcsolatok aktuális kérdéseit. A két kormányfő egyetértett abban, hogy a következő időszakban szorosabbra fűzik a magyar-izraeli biztonságpolitikai és védelmi együttműködést – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke.

Borítókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök és felesége, Michele Bolsonaro társaságában a Brazíliavárosban tartott beiktatási ünnepségen 2019. január 1-jén.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában