függetlenségi népszavazás

2017.09.30. 08:25

Egyre feszültebb a helyzet Barcelonában

Katalóniában vasárnap tartanak népszavazást arról, elszakadjanak-e Spanyolországtól, de nagyon sok még a kérdőjel.

Péntek este a függetlenséget támogató katalán pártok óriási ünneplő tömeg előtt zárták kampányukat Katalónia fővárosában, Barcelonában, a város egyik nevezetességének számító „mágikus szökőkútnál”. Bár a katalánok jó része lelkesen várja a népszavazást, úgy tűnik: az ügy körül nagyon sok még a kérdőjel.

Felfokozott hangulat

„Függetlenség”, „Szavazunk” – visszhangozta órákon keresztül az egybegyűlt tömeg, amely megtöltötte a környező utcákat is, hangjuk gyakran elnyomta a színpadon fellépő muzsikusok zenéjét.

Felfokozott fesztiváli hangulatban ünnepeltek és énekeltek, lobogtatták a katalán függetlenséget szimbolizáló zászlókat, és a Sí (Igen) feliratú transzparenseket. A tömegben feltűntek a katalán kormánypárt tagjai is.

A referendum demokrácia – ezt rakták ki nagy fehér betűkből a színpadon a civil társadalom képviselői: mások mellett például egyetemisták, tudósok, tűzoltók. Egymást váltották a felszólalók a Spanyolországtól elszakadást támogató pártok, politikai mozgalmak képviseletében, a sort Carles Puigdemont katalán elnök zárta.

„Itt vagyunk, eljutottunk idáig, eljutottunk, hogy itt maradjunk. Mindenünk megvan vasárnap ahhoz, hogy megnyerjük a függetlenséget.”

- kezdte beszédét, majd azzal folytatta, hogy a győzelem már az övék.

„Ma már nyertünk, legyőztük a nyomást, a hazugságokat, a félelmeket, és a fenyegetéseket. Ezt nevezik győzelemnek” – jelentette ki, hangsúlyozva: vasárnap megváltoztatják a történelmet, vasárnap találkozójuk van a jövővel.

„Éljen Katalónia!” – mondta beszéde végén. A rendezvény zárásaként egy kórus katalán nyelven énekelte el az Európai Unió himnuszának számító Örömódát.

Ellenzők is vannak

A kampányzáróval egy időben a katalán parlament legnagyobb ellenzéki pártja, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt politikai nagygyűlést tartott L´Hospitalet de Llobregatban.

Albert Rivera pártelnök felszólalásában arra kérte a katalánokat, hogy ne dobják be a szavazólapot „ebbe a szemetes vödörbe”, senki se legitimálja szavazatával a „függetlenségiek puccsát”.

A politikus szerint vasárnap kulcsfontosságú nap lesz, de nem a referendum miatt, hanem mert úgy vonul majd be a történelembe az a nap mint, amikor „a spanyolok újból kezet fogtak és felismerték hogy vigyázniuk kell országukra”.

A beszámolók szerint a rendezvényen mintegy ezer ember gyűlt össze, az épület előtt pedig mintegy ötszázan várakoztak. „Nem szavazunk” „Egységes Spanyolország, sosem lesz legyőzött” – kiabálták.

Elvileg tilos lenne szavazni

A katalán kormány által október 1-jére kiírt népszavazást a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, így az ország törvényeinek értelmében megrendezése illegális. A katalán kormány ennek ellenére biztos abban, hogy meg tudják rendezni a szavazást, még úgy is, hogy a spanyol állam megpróbálja megakadályozni.

Nemrég például kiderült: több helyi iskolában „pizsamapartikat” rendeznek, szülők, gyerekek, tanárok készülnek arra, hogy vasárnapig a szavazóhelyiségeknek kijelölt iskolákban maradnak, hogy meg lehessen tartani a referendumot.

A spanyol kormány szerint viszont nem lesz népszavazás. Álláspontja szerint az ország nemzeti szuverenitását sérti a katalán népszavazás, amelyről csak egy országos népszavazáson lehetne szavazni, ezt azonban a katalán kormány utasította el.

Mindenre fel kell készülni

Közben több EU-s ország is felhívta Katalóniába utazó polgárai figyelmét az esetleges zavargásokra. A német külügyminisztérium például azt kérte, hogy „figyeljék a helyi médiát, kerüljék el a tömegrendezvényeket... és szó szerint hajtsák végre a rendfenntartó erők utasításait”.

„Nem zárható ki a felfordulás”

- figyelmeztetett a minisztérium.

Hollandia pedig azt tanácsolja állampolgárainak, hogy „kerüljék el a tüntetéseket és legyenek éberek”. Hasonló figyelmeztetést fogalmaztak meg Londonban is. Franciaország már előző nap azt ajánlotta állampolgárainak, hogy Katalóniában tartsák távol magukat a tömegek részvételével zajló eseményektől.

Borítókép: A népszavazást ünneplő tömeg Barcelonában. MTI/EPA/Alberto Estevez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában