Hőség

2021.07.19. 19:02

Oroszországban már több mint 1,7 millió hektáron tombolnak erdőtüzek

Már több mint 1,7 millió hektáron tombolnak erdőtüzek Oroszországban, szinte teljes egészében a távol-keleti Jakutföldön – erről tájékoztattak hétfőn az orosz hatóságok.

Jakutföldön jelenleg 216 különböző térségben, összesen 1 562 252 hektárnyi területen lángolnak az erdők – derül ki a jakutföldi környezetvédelmi minisztérium közleményéből, amelyet a honlapján jelentetett meg.

Csaknem 2200 ember vesz részt a tűz oltásában Jakutföldön, amely a több mint 3,08 millió négyzetkilométeres területével Oroszország legkiterjedtebb közigazgatási egysége. Az oltásban részt vesz továbbá a rendkívüli helyzetek minisztériumának légierejéhez tartozó szárazföldi csoport, valamint két Be-200-as repülőgép is.

A helyzet a jakutföldin kívül a szintén távol-keleti Magadanban a legsúlyosabb, ahol 23 területen ég a tűz, több mint 150 ezer hektáron – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője az Interfax orosz hírügynökséggel. Hozzátette: az elmúlt nap során öt különböző, közel 28 ezer hektáros területen sikerült megfékezni a tüzet. A szóvivő elmondta továbbá, hogy nincsenek lakott területek, amelyeket a tűz fenyegetne.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: az Oroszországot sújtó erdőtüzek okaként a szokatlanul magas hőmérsékletet és a tűzbiztonsági előírások be nem tartását teszik felelőssé.

Jelenleg több mint 60 orosz régióban van érvényben figyelmeztetés tűz miatt, nyolc szövetségi területen – Cseljabinszk, Jakutföld, Karélia, Perm, Krasznojarszk, Irkutszk, Csukcsföld, Kamcsatka – pedig vészhelyzetet rendeltek el.

Az erdőtüzek mérgező füstje mindeközben tovább terjedt szerte Oroszország távol-keleti részén. A hatóságok szerint sűrű füst borította el Jakutföld székhelyét, Jakutszkot, illetve további több mint 60 települést a térségben. A szélirány miatt a füst kelet felé vonul tovább – figyelmeztetett a habarovszki területi rendkívüli helyzetek minisztériuma. A lakosokat felszólították, hogy a házból kilépve viseljenek védőmaszkot, illetve szigeteljék le ajtajaikat és ablakaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában