Jemeni polgárháború

2020.05.02. 18:13

Összecsapások törtek ki egy UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott szigeten

Összecsapások törtek ki pénteken Jemen déli részén, az UNESCO világörökségi helyszíneként számon tartott Szokotra szigeten a Szaúd-Arábia által támogatott jemeni kormányerők és a dél-jemeni szakadárok között.

A harcok azt követően lángoltak fel, hogy a szakadárokat tömörítő Déli Átmeneti Tanács (STC) harcosai megkísérelték bevenni a sziget legnagyobb települését, Hadibo városát. Megtámadták az ottani katonai támaszpontokat, de a kormányerők visszaverték a lázadókat – közölték jemeni tisztségviselők.

Helyi lakosok kora reggel óta fegyverropogást és robbanásokat hallanak. Sebesültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

A Déli Átmeneti Tanács szombaton bejelentette, hogy „egyedül fogja kormányozni” az ellenőrzése alatt álló területeket, köztük Ádent is, amelyet 2019-ben foglalt el, valamint több más dél-jemeni tartományt, és korrupcióval vádolták meg a Szaúd-Arábia támogatta jemeni kormányt. A nemzetközileg elismert kormányzat puccsnak minősítette a szakadárok lépését, és azt követelte tőlük, hogy tartsák tiszteletben a tavaly novemberben aláírt békeszerződést.

A világörökségi listán szereplő Szokotra gazdag biodiverzitásáról híres. Az STC korábban többször próbálta már ellenőrzése alá vonni a szigetet.

Az STC és a kormány is része annak a szaúdi vezetésű és az Egyesült Arab Emirátusok által is támogatott arab koalíciónak, amely évek óta harcol az Irán támogatását élvező, síita húszi lázadók ellen. A kormány és a szakadárok tavaly augusztusban azonban összetűzésbe kerültek egyes dél-jemeni területek, köztük a legfontosabb kikötőváros, Áden feletti ellenőrzés kérdésében. Ebben a viszályban az Egyesült Arab Emírségek a déli szakadárok pártját fogja.

A belső csatározások várhatóan tovább súlyosbítják azt a humanitárius válságot, amelyet a 2014 óta húzódó véres polgárháború okozott a világ egyik legszegényebb országában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában