egyetemek együttműködése

2021.04.15. 17:36

Palkovics: a kormány elkötelezett az egyetemközpontú innovációs rendszer mellett

A versenyképesség növelése és Magyarország fenntartható gazdasági fejlődése érdekében a kormány elkötelezett az egyetemközpontú innovációs rendszer kialakítása mellett – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EUniWell online konferencia megnyitóján csütörtökön.

A rendezvényen olyan kutatásokat és innovatív oktatási projekteket mutattak be, amelyek az Európai Jóléti Egyetem (European University for Well-being) kezdeményezésen belül indultak el, a Semmelweis Egyetem (SE) munkatársainak közreműködésével.

A kezdeményezésben hét rangos európai felsőoktatási intézmény – az SE mellett a Birminghami, a Firenzei, a Kölni, a Leideni, a Linnaeus és a Nantes-i Egyetem – vesz részt, célja az európai polgárok életminőségének javítása.

„Hiszek abban, hogy a diákok és egyetemi munkatársak komolyan profitálni fognak ebből az értékes együttműködésből” – fogalmazott Palkovics László.

Angol nyelvű beszédében a miniszter hangsúlyozta: a magyar felsőoktatási intézmények kiemelkedő számban vesznek részt az Európai Egyetemek kezdeményezés részeként formálódó hálózatok kialakításában. A 41 új hálózatban 11 magyar felsőoktatási intézmény szerepel, ez különösen regionális összehasonlításban kimagasló.

Az uniós programban 10, állami és vagyonkezelői alapítványok által fenntartott magyar egyetem 4,3 milliárd forint támogatást nyert a következő hároméves periódusra. Az összeget az Innovációs és Technológiai Minisztérium további 826 millió forinttal egészíti ki – közölte Palkovics László.

Kitért arra is: az Erasmus+ az egyik legsikeresebb kezdeményezése az Európai Uniónak. A magyar kormány üdvözli, hogy a program költségvetése majdnem megkétszereződött a 2014-2020 közötti időszakhoz képest, nagy lehetőségek nyílhatnak meg ezzel – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában