Választás 2018

2018.03.09. 06:54

Péntek éjfélig döntenek a választási bizottságok a jelöltek nyilvántartásba vételéről

Péntek éjfélig kell dönteniük az egyéni választókerületi bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a 106 testületnek az utolsó órákban még több száz döntést kell meghoznia, illetve rögzítenie az informatikai rendszerben.

A választási irodák a háromezer bejelentett jelölt közül eddig mintegy 1500-at vettek hivatalos nyilvántartásba, és több mint 700 nyilvántartásba vételét tagadták meg.

Az egyéni jelöltek bejelentésének határideje hétfő délután négy óra volt, és a bizottságoknak négy napjuk van, illetve volt arra, hogy – a választási irodák ellenőrzése alapján – megállapítsák, sikerült-e a jelölteknek 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük.

Az a párt állíthat listát, azaz szerepelhet a második szavazólapon, amelyiknek sikerül indítania – a fővárosban és legalább kilenc megyében – 27 egyéni jelöltet. Így a választási bizottságok péntek éjfélig meghozott döntései alapján dől el, hány párt szerepelhet a listás szavazólapon. Az NVI-nek a keddi határidő lejártáig 40 országos pártlistát jelentettek be, ám az ellenőrzések után ez a szám minden bizonnyal csökkenni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában