Gyanús történet

2018.03.19. 11:45

Pénzt ajánlott a Jobbik az LMP-s visszalépésért

Farkas Gergely szerinte vicces felvetésére a Fidesz úgy reagált, ha az ügyben nem indul hivatalból eljárás, ők tesznek feljelentést.

Budapest, 2016. július 12. Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában 2016. július 12-én, amelyen bejelentette, hogy Pintér Tamás, a Jobbik dunaújvárosi elnöke veheti át ősszel az Országgyűlésből távozó Novák Előd parlamenti mandátumát. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az Origo hétfői cikke szerint a kiskunhalasi körzetben induló jobbikos Farkas Gergely megkérdezte a Lehet Más a Politika (LMP) képviselő-jelöltjétől, Midi Melániától, hogy visszalépne-e a javára, ha kifizetnék neki az aláírásgyűjtés során felmerült költségeit. Farkas Gergely Facebook-bejegyzésben reagált: azt írta, egy vicces felvetés hangzott el.

Az Origo cikkéhez mellékelt hangfelvétel tanúsága szerint egy férfi azt mondja, neki minden szavazat számít, mire egy nő úgy reagál, hogy már sokat dolgozott az aláírásgyűjtés során, amely ráadásul nem kevés pénzébe is került.

„Nálatok nem kapjátok meg a jelölti támogatást?” – kérdezi a férfi.

„Hát, majd. De hogyha visszalépek, akkor nem kapom meg. És én már megrendeltem a plakátjaim, mindent, szóval nekem ez már ha egy hatszázezerbe' nincs benne, akkor...” – válaszol a nő, hozzátéve: március 20. után utalják majd ki az összeget.

„Miért, ha kifizetjük, akkor visszalépsz?” – teszi fel a kérdést a férfi.

Mire a nő: „Nem erről van szó, nyilván, meg azér', na, ez kicsit azér' erős volt.”

Az Origo szerint a hangfelvételen Farkas Gergely és Midi Melánia párbeszéde hallható.

Farkas Gergely Facebook-bejegyzésben reagált. „Bár eddig is sejtettem, a ma ellenem megindult lejárató kampány egyértelműen bizonyítja, hogy nagyon szoros lehet az állás jómagam és Bányai Gábor között a választókerületben. Ilyenkor szoktak ugyanis elindulni a negatív kampányok” – fogalmazott.

Bányai Gábor a körzet Fidesz-KDNP-s jelöltje.

A jobbikos politikus szerint pusztán annyi történt, hogy egy laza, jó hangulatú beszélgetést folytatott az LMP jelöltjével.

„Mivel közös a kormányváltás célja, ezért adta magát, hogy a visszalépések is szóba kerüljenek. Ha valaki végighallgatja a beszélgetést, egyértelmű lesz számára, hogy nem ajánlottam fel a visszalépésért pénzt, ezért a fideszes médiumok hazugságaival ellentétben a vesztegetés fel sem merül”

- hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, hogy nem pénzért említette a visszalépést, hanem a közös politikai cél érdekében.

„A hangfelvételben hallható felvetés részemről elhangzott, de természetesen nem komoly szándékkal, ez jól érzékelhető abból, hogy nem kijelentésként, hanem egy hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el. Ettől függetlenül ez még ilyen formában is hiba volt részemről, ezért elnézést kérek”

- írta Farkas Gergely.

A Fidesz feljelentést tesz

Gulyás Gergely a hangfelvételről, amely szerint Farkas Gergely, a Jobbik képviselője anyagi ellenszolgáltatást kínál cserébe az LMP egyik jelöltjének visszalépéséért elmondta: ha az ügyben nem indul hivatalból eljárás, a Fidesz tesz feljelentést.

Kijelentette: ez egyértelműen a választás rendje elleni bűncselekmény, ami megengedhetetlen. Felszólította a Jobbikot, hogy tartózkodjon a további hasonló cselekedetektől, de közölte azt is: Farkas Gergelynek szerinte vissza kellene lépnie a jelöltségtől, ha valóban ő hallható a felvételen.

Úgy fogalmazott: a Jobbik „anyagilag el van eresztve” a Simicska Lajossal kötött szövetsége eredményeként, és most jó eséllyel ezekkel a forrásokkal próbálja elérni politikai ellenfeleinek visszalépését.

Mindez eddig a magyar politikában ismeretlen eszköz volt – tette hozzá, elfogadhatatlannak nevezve, hogy demokratikus politikai küzdelemben az számítson, kinek van több pénze.

A választás rendjét a miniszterelnök veszélyezteti

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált, hogy a választás rendjét nem egy „kötetlen beszélgetésen elhangzott komolytalan kérdés” veszélyezteti, hanem az a miniszterelnök, aki március 15-én mindenkit jogi eljárással fenyegetett meg, aki nem a Fideszre szavaz. Az ellenzéki párt a miniszterelnökre utalva azt írta: aki egy nemzetet így megfenyeget, azt április 8-án a választók fogják visszaléptetni.

Úgy fogalmaztak: amint a „milliárdos” Kósa Lajos, „a volt kommunista besúgó” Szita Károly és „az állatokat helikopterről lövöldöző” Semjén Zsolt lemond, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István visszafizeti „az ellopott közpénzt”, amennyiben a Fidesz-KDNP kormány kiáll Magyarországért Brüsszelben, valamint befejezi a migránsok „pénzért és titokban történő betelepítését”, akkor gondolkodnak el Gulyás Gergely felvetésén.

Lépjen vissza Farkas Gergely

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, Nacsa Lőrinc arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen Farkas Gergely volt az, aki a parlamentben nemrég arról szónokolt, hogy a Magyarországon uralkodó korrupció elriasztja és külföldre űzi a fiatalokat.

Az egész történet legalja, hogy szerinte csak viccből mondta ezt. Azt tudtuk, hogy a Jobbik pénzért és hatalomért mindenre képes, de most azt hitték, hogy mindenki ilyen, bejön majd a vesztegetési kísérlet – tette hozzá Nacsa, aki szintén Farkas Gergely visszalépését követeli.

A felvétel itt hallgatható meg.

Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában