kritikai rasszelmélet

2021.04.30. 18:30

Rasszistának bélyegezték az automata szappanadagolókat Kaliforniában

Folyamatosan bővül a rasszistának ítélt dolgok listája, amihez most az automata szappanadagolók csatlakoztak. Az okok egészen elképesztőek.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) nemrég egy online vitát tartottak, ahol az intézményes rasszizmus volt a téma. Ezen vett részt egy ottani hallgató, Sullivan Israel, aki az élményeiről egy véleménycikkben számolt be – írja a V4NA.

Mint kiderült, a vita során egy diák azt állította, hogy az automata szappanadagolók rasszisták, mert nem látják az ő kezét a bőre sötét pigmentjei miatt. Egy másik hallgató azzal érvelt, hogy ezek a szerkezetek azért rasszisták, mert arra kényszerítik a fekete és barna bőrű diákokat, hogy mutassák meg a tenyerüket, az egyetlen világos bőrű részüket. A konklúzió az volt, hogy a szappanadagolók bizonyítékok a fehér emberek intézményes rasszizmusára.

If everything is racism, nothing is. https://t.co/yxRPkQnNRh via " target="_blank">@collegefix

— The College Fix (@CollegeFix) " target="_blank">April 22, 2021

Sullivan Israel azonban egyáltalán nem értett egyet az állításokkal, és azokat meg is cáfolta a The College Fix oldalán megjelent cikkében. Leírta, hogy ezek

a szappanadagolók nem látják az emberek kezét, a szenzorok valójában az emberi test által kibocsátott hő hatását érzékelik, bőrszíntől függetlenül.

A hallgató arra is rámutatott, hogy sok esetben neki sem működnek az automata szappanadagolók, amikor épp nem jó az érzékelőjük, ám ő ezt nem a hátrányos megkülönböztetés számlájára írja.

Israel szerint a probléma a szappanadagolókon túlmutat.

Manapság szerinte már bármire rá lehet illeszteni a rasszizmus vádját,

és ez megfigyelhető volt az online vitán is. A diákok közül ugyanis volt, aki azt állította, hogy a fehér emberek megetették a krokodilokkal a fekete gyerekeket, más pedig azt mondta, hogy egy tanár rasszista volt vele szemben, mert megkérdezte tőle, hogy honnan származik.

I believe that given no other option than to wipe one's butt with WHITE toilet paper in a public restroom certainly negates any and all imagined systemic soap dispenser racism that is being perceived by a brainwashed female college student in, of all places, Southern California. https://t.co/OQoMZ0uB15

— Tom Gregory (@TomGregory27) " target="_blank">April 25, 2021

Az ilyen esetek pedig veszélyes precedenst teremtenek Sullivan Israel szerint, mert azt sugallják, hogy az intézményes rasszizmus és a fehér felsőbbrendűség minden dologban megtalálható. Sokan pedig

ezt ki is használják, és bármi hátrány vagy rossz élmény éri őket, egyből a rasszizmus vádját húzzák elő.

Ezzel azonban az a probléma, hogy így a valódi rasszizmus és az azzal kapcsolatos problémák háttérbe kerülnek, véli Israel.

Hasonlóan elképesztő példákból azonban egyre több van. Kaliforniában például antirasszista tréningeken kell részt venniük a tanároknak.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában